България печели авторитет като активен и отговорен член на ЕС, заяви председателят на Бундестага д-р Норберт Ламерт на среща с председателя на българския парламент Георги Пирински в Берлин

България печели авторитет като активен и отговорен член на ЕС, заяви председателят на Бундестага д-р Норберт Ламерт на среща с председателя на българския парламент Георги Пирински в Берлин

България печели авторитет като активен и отговорен член на ЕС, заяви председателят на Бундестага д-р Норберт Ламерт на среща с председателя на българския парламент Георги Пирински в Берлин

7 – 9 април 2008 г.

България печели авторитет като активен, отговорен и конструктивен член на Европейския съюз, който защитава общите европейски цели, подчерта председателят на Бундестага на Германия д-р Норберт Ламерт на среща с председателя на българския парламент Георги Пирински в Берлин. Председателят на Народното събрание посети Федерална република Германия от 7 до 9 април 2008 г. Д-р Норберт Ламерт изтъкна също, че страната ни проявява висока степен на чувство на отговорност и ангажираност с общоевропейските цели и предизвикателства и впечатлява с динамичното си икономическо развитие.

По време на посещението си в германската столица председателят на Народното събрание се срещна с държавния министър във Федералното министерство на външните работи Гернот Ерлер, с генералния секретар на Германската социалдемократическа партия Хубертус Хайл и с председателя на фондация “Фридрих Еберт” Анке Фукс.

С държавния министър във Федералното министерство на външните работи Георги Пирински обсъди въпроси, свързани с перспективата за черноморско-дунавското сътрудничество, както и предизвикателствата, свързани с развитието в региона и европейската перспектива за всички страни след сесията на НАТО в Букурещ. Председателят на българския парламент потвърди заявената от България позиция по този въпрос – да поддържа тази перспектива, продължавайки активни контакти и с Република Сърбия, едновременно с решението заедно с Хърватия и Унгария за установяване на официални отношения с Косово, стремейки се по този начин да бъдат прилагани на практика европейските стандарти в едно мултиетническо общество.

Централно място в програмата на посещението беше срещата на председателя на парламента с изявени представители на науката и изкуството от българската общност и с германски интелектуалци. Георги Пирински участва и в дискусия на тема «Проекти в областта на европейската политика и разширяването на ЕС», организирана от фондация “Бертелсман”.

По време на посещението си в Мюнхен Георги Пирински разговаря с председателя на Ландтага на германската провинция Бавария Алоис Глюк. На срещата бяха обсъдени актуални въпроси от политика на Европейския съюз, аспектите на Дунавското сътрудничество между България и Бавария, като беше обсъдено създаването на контактна група и осъществяването на редовни срещи между български и баварски депутати, чиито избирателни райони са в Дунавски градове. Предмет на разговорите бяха и активизирането на обмена на парламентарните делегации. Бяха обменени мнения по актуалната ситуация в Западните балкани, както и политиката на България в Черноморския регион. Председателят на НС отправи покана за посещение в България към председателя на баварския Ландтаг.

Председателят на Народното събрание се срещна и с държавния министър и ръководител на Баварската държавна канцелария Еберхард Зинер. На срещата Георги Пирински изказа благодарност за последователната подкрепа от Баварското правителство, чийто израз са реализираните многобройни проекти в рамките на Постоянната комисия България – Бавария в областта на реформата на българската съдебна система и сътрудничеството между министерствата на вътрешните работи по одобрения от Европейската комисия тунинг-проект “Модернизиране на българската полиция и засилване на нейната ефективност”. Двамата се обединиха в мнението за издигане на равнището на комисията. На 26 – 27 юни тази година в София ще се състои десетата юбилейна сесия на комисията, като министър Зинер ще ръководи баварската делегация.

В Баварското министерство на икономиката председателят на българския парламент се срещна с представители на икономическите и политическите среди на провинция Бавария.

Георги Пирински откри в Мюнхен изложбата “България в пълния си блясък” в сградата на Баварския Ландтаг, която представя историята на християнството по българските земи и паметници на културата под закрилата на Юнеско.

В град Регенсбург председателят на Народното събрание се срещна с главния кмет на града Ханс Шайдингер и се разписа в Златната книга на Регенсбург. Георги Пирински поднесе цветя пред паметната плоча на Св. Методий в Базиликата към Старата капела в центъра на града и разговаря с представители на Българското културно дружество от Регенсбург.