Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Република Турция

Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Република Турция
Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Република Турция

28 март 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 28 март 2008 г. с министър-председателя на Република Турция Реджеп Таийп Ердоган, който е на официално посещение в България.

В разговора бе потвърден стремежът на двете страни да развиват активни добросъседски отношения в интерес на своите граждани и да разширяват сътрудничеството в областта на икономиката. Отбелязан бе парламентарният принос за развитието на двустранните отношения и бе подчертана ролята на групите за приятелство в двете законодателни институции.

Премиерът на Република Турция посочи, че през последните години България е постигнала забележителни успехи в своето развитие. Той изтъкна необходимостта от засилено търговско-икономическо партньорство и посочи, че и от двете страни има воля стокообменът да достигне 10 млрд. долара през следващите 5 години.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински заяви, че от 1 януари 2007 г. България е пълноправен член на Европейския съюз и пред двете страни стои предизвикателството да синхронизират двустранните отношения с общностния режим. За успешното сътрудничество между двете страни и за пълноценното им участие в планираните в региона мащабни проекти добросъседските отношения са от изключително важно значение, посочи Георги Пирински. Той допълни, че страната ни се стреми към такива отношения с всички свои съседи и има разбирането, че това са възприетите норми в рамките на ЕС и НАТО, които следва да се спазват и утвърждават.

По отношение на откритите въпроси в отношенията между България и Турция общо бе разбирането, че проблемите трябва да намират разумни и взаимноприемливи решения в интерес на гражданите, за да не бъдат бреме за бъдещите поколения.

Министър-председателят Ердоган потвърди поканата към Георги Пирински да посети Република Турция начело на официална парламентарна делегация през втората половина на тази година.