Председателят на Народното събрание Георги Пирински бе на официално посещение в Кралство Дания

Председателят на Народното събрание Георги Пирински бе на официално посещение в Кралство Дания

Председателят на Народното събрание Георги Пирински бе на официално посещение в Кралство Дания

Копенхаген, 25 – 27 март 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински бе на официално посещение в Кралство Дания от 25 до 27 март 2008 г. по покана на председателя на датския парламент Тор Педерсен. Георги Пирински беше придружен от председателя на Групата за приятелство България – Дания Несрин Узун (ПГ на ДПС) и от народните представители Атанаска Тенева (ПГ на Коалиция за България) и Мария Ангелиева – Колева (ПГ на НДСВ).

В датския парламент се проведе официалната среща на председателя на Народното събрание на Република България Георги Пирински с председателя на Фолкетинга на Кралство Дания Тор Педерсен. В срещата участваха също заместник-председателите на датския парламент Свен Аукен (Социалдемократическа партия), Сьорен Есперсен (Датска народна партия), Холгер Нилсен (Социалистическа народна партия) и Хелге Адам Мьолер (Консервативна партия).

През първия ден от официалното посещение българската делегация проведе също срещи с ръководството на Комисията по външна политика в парламента и с министъра на образованието и Северното сътрудничество на Кралство Дания Бертел Хордер.

Георги Пирински и членовете на българската делегация бяха приети от Н. В. Кралицата на Дания Маргрете II, която изрази задоволство от активните двустранни отношения през последните години и подчерта отличните си впечатления от своето държавно посещение в България през октомври 2000 г. и от държавното посещение на президента Георги Първанов в Дания през март 2006 г.

Същият ден Георги Пирински се срещна с членове на Комисията по европейски въпроси във Фолкетинга и посети Европейския информационен център на парламента.

Българската делегация посети пленарната зала на датския парламент и беше поздравена от председателя на парламента Тор Педерсен и от присъстващите депутати.

На специална официална церемония, в присъствието на председателя на датския парламент Тор Педерсен и на членовете на Президиума на парламента, Георги Пирински връчи почетни грамоти и плакети на бивши и настоящи депутати за техния принос в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз. Сред наградените бяха бившият председател на датския парламент Кристиян Мейдал /2003-2007 г./, Свен Аукен, първи вицепрезидент на парламента, Елизабет Арнолд, бивш председател на Комисията по европейски въпроси, Шарлот Антонсен, бивш заместник-председател на Комисията по европейски въпроси, Хеле Шеле, говорител на Консервативната партия по европейски въпроси, Лоне Дюбкер, говорител на Радикално-либералната партия по европейски въпроси и Анне Холмсгорд, говорител на Социалистическата народна партия по европейски въпроси.
Българската делегация беше приета и от парламентарния омбудсман Ханс Гамелтофт-Хансен.

По време на проведените политически разговори беше подчертано възходящото развитие на двустранните отношения през последните няколко години, базирано на споделени ценности и на общо виждане за бъдещето на обединена Европа. На всички срещи от датска страна беше изразено задоволство във връзка с факта, че България е една от първите европейски страни, ратифицирала Договора от Лисабон. Бяха обменени мнения по редица актуални външнополитически въпроси като ситуацията в региона на Балканите в контекста на обявената от Косово независимост и предстоящите през май избори в Сърбия, ангажиментите в Афганистан и т.н. Беше обменен опит от функционирането на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа и Процеса на Северно сътрудничество, като беше изразено взаимно желание за по-активни контакти между институциите, координиращи тези процеси.

От българска и от датска страна беше демонстрирана готовност за по-нататъшно активно развитие на връзките между двата парламента. Георги Пирински отправи покани за посещения в България към предесдателя на датския парламент Тор Педерсен и към ръководството на Комисията по външна политика и потвърди поканата, отправена от Младен Червеняков, председател на Комисията по европейски въпроси в НС, към ръководството на сродната комисия в датския парламент за посещение в нашата страна.

През последния ден от своята визита в Дания, Георги Пирински посети Южнодатския университет в гр. Оденсе, центъра „Ханс Кристиян Андерсен” и разговаря със заместник-кмета на гр. Оденсе Алекс Арендсен.

По време на срещите от българска страна беше изрезено задоволство от факта, че с финансовата и логистична подкрепа на Южнодатския университет и на центъра „Ханс Кристиян Андерсен”, към СУ „Св. Климент Охридски” се създава единственият център извън Дания за изследване творчеството на големия датски писател Ханс Кристиан Андерсен. Предвижда се той да се превърне в регионален център за Балканите.

От страна на ръководството на Южнодатския университет беше изразено желание за разширяване на контактите с български висши учебни заведения и готовност за приемане на повече български студенти в специалностите, предлагани от университета.