Народното събрание ратифицира Договора от Лисабон

Народното събрание ратифицира Договора от Лисабон

Народното събрание ратифицира Договора от Лисабон

21 март 2008 г.

Народното събрание гласува на 21 март 2008 г. Закона за ратифициране на Договора от Лисабон за изменение на Договора за Европейския съюз и на Договора за създаване на Европейската общност. Ратификацията на историческия документ подкрепиха 195 народни представители, 15 бяха против.

Обсъждането на законопроекта в пленарната зала продължи близо пет часа. Изказвания направиха представители на всички парламентарни групи. Заседанието беше излъчено пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

На заседанието присъстваха Президентът на Република България Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев, членовете на Министерския съвет, висши магистрати, членове на Конституционния съд, ръководители на държавни институции, представители на вероизповеданията в България. Гости на заседанието бяха членове на дипломатическия корпус, ръководители на синдикати и главни редактори на медии.

Седем ще са институциите на Европейския съюз, според Лисабонския договор – Европейският парламент, Европейският съвет, Съветът, Европейската комисия, Съдът на Европейския съюз, Европейската централна банка и Сметната палата.

Предвижда се ЕС да избира свой председател за срок от две години и половина, като мандатът му ще може да бъде удължен еднократно. Той ще ръководи Съвета. Разширява се обхватът на дейностите на Съвета, в който актовете ще се приемат с квалифицирано мнозинство, вместо с единодушие.

Гарантира се правото на националните парламенти да се намесват пряко в европейския законодателен процес.

Въвежда се постът на Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност, който едновременно ще е и заместник-председател на комисията по външни отношения. Намалява се съставът на Европейската комисия. Нови правомощия ще бъдат дадени на Съда на ЕС, предимно в сферата на полицейското сътрудничество и наказателноправните въпроси.

Водещи новини

Времето