Договорът от Лисабон ще определя в много голяма степен развитието на ЕС, заяви Георги Пирински при откриването на конференцията “Договорът от Лисабон – гражданите, парламентите, Съюзът”

Договорът от Лисабон ще определя в много голяма степен развитието на ЕС, заяви Георги Пирински при откриването на конференцията “Договорът от Лисабон – гражданите, парламентите, Съюзът”
Договорът от Лисабон ще определя в много голяма степен развитието на ЕС, заяви Георги Пирински при откриването на конференцията “Договорът от Лисабон – гражданите, парламентите, Съюзът

19 март 2008 г.

Резултатът от последната междуправителствена конференция – Договорът от Лисабон, ще определя в много голяма степен развитието на Европейския съюз, заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински при откриването на конференцията “Договорът от Лисабон – гражданите, парламентите, Съюзът”.

На форума на 19 март 2008 г., чиито домакин беше Народното събрание, изказвания направиха министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова и комисарят за защита на потребителите в Европейската комисия Меглена Кунева.

В приветствието си към участниците в конференцията Георги Пирински отбеляза, че България повече от година е пълноправен член на Европейския съюз и сега много от българите си задават поне три въпроса – какво означава България да бъде член на ЕС от гледна точка на правата им, как можем да влияем на дейността на Съюза, как се развива Европейският съюз и какво ни очаква като участници в него. Председателят на парламента посочи, че конференцията е опит да се разгледа как Договорът от Лисабон решава въпросите, свързани с функционирането на Европейския съюз на трите равнища - на гражданина, на национално и на общностно равнище. По думите на Георги Пирински днешният форум трябва да отговори на въпросите дали Договорът от Лисабон ни придвижва към формирането на все по-тесен съюз на народите, ако е така, то – доколко.

Пред участниците в конференцията Георги Пирински съобщи, че Народното събрание ще пристъпи към обсъждането на внесения от правителството проект за ратификация на Договора за изменение на Договора за Европейския съюз и Договора за създаване на Европейската общност на 21 март 2008 г.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова подчерта, че Договорът от Лисабон може да се определи най-общо с институционална реформа, комуникация с гражданите, по-ефективен начин на вземане на решения. Това бяха и трите ключа към Лисабонския договор, на които акцентирахме с председателя на Народното събрание, когато официално депозирахме текста на новия договор в парламента на 6 февруари 2008 г., добави тя. По думите на министър Грънчарова дебатът по договора е задължен да даде на обществото възможност да намери своите послания и перспективи и да го убеди, че Европа е много повече съюз на гражданите, отколкото сбор от пазари.

Комисарят за защита на потребителите в Европейската комисия Меглена Кунева изрази задоволство, че България е шестата държавa-член на Европейския съюз, която ще ратифицира Договора от Лисабон. От гледна точка на гражданите Договорът ще помогне за демократизирането, прозрачността и ясното разпределение на компетенциите в ЕС, подчерта тя. Този документ ще утвърди ценностите на Съюза и ще го направи по-ефективен, допълни комисар Меглена Кунева.

Темите на конференцията бяха “Хартата на основните права на Европейския съюз” и “Ролята на националните парламенти в ЕС”. По тях говориха Енрике Барон Креспо, член на Европейския парламент от Групата на европейските социалисти, Александър Арабаджиев, съдия в Съда на ЕО, Емилия Друмева, съдия в Конституционния съд, Фернандо Фрутуосо де Мело, директор на Дирекция G в Генералния секретариат на Европейската комисия.

Във форума участваха народни представители и членове на Европейския парламент от Република България, магистрати, специалисти в областта на европейското право и правата на човека.

Времето