Председателят на Народното събрание Георги Пирински увери македонския си колега Любиша Георгиевски в подкрепата на страната ни за интеграцията на Република Македония в ЕС и НАТО

Председателят на Народното събрание Георги Пирински увери македонския си колега Любиша Георгиевски в подкрепата на страната ни за интеграцията на Република Македония в ЕС и НАТО

Председателят на Народното събрание Георги Пирински увери македонския си колега Любиша Георгиевски в подкрепата на страната ни за интеграцията на Република Македония в ЕС и НАТО

10 март 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински увери председателя на Събранието на Република Македония в подкрепата на страната ни за интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Председателят на българския парламент и Любиша Георгиевски се срещнаха на 10 март 2008 г. в македонската столица, където българска парламентарна делегация е на официално посещение от 9 до 11 март 2008 г. В делегацията са включени председателят на Комисията по отбрана Ангел Найденов (ПГ на Коалиция за България), замастник-председателят на Комисията по външна политика Пламен Ранчев (ПГ на Коалиция за България) и председателят на Комисията по транспорт и съобщения Йордан Мирчев (ПГ на НДСВ).

България убедено и ангажирано поддържа стремежите на Република Македония да бъде пълноправен и пълноценен участник в ЕС и в програмите на НАТО, заяви председателят на Народното събрание в изявление за медиите след срещата с македонския си колега. Разбира се, ние се стремим колкото е възможно да съдействаме за тези реформи, доколкото можем да помагаме, за да отговори Македония на критериите за членство, подчерта Георги Пирински.

Двамата бяха единодушни, че посещението на българската парламентарна делегация в Скопие става в изключително важен момент както за Македония и за района, така и за Европа. Според Георги Пирински на срещата е било констатирано високо ниво на сътрудничество и на приятелство в политическата област между двете страни.

Двамата събеседници са се съгласили с необходимостта в развитието на двустранните отношения да се спазват общоприетите стандарти и норми, утвърдени в евроатлантическата интеграция, както и спазването им да се превърне в ежедневна практика с цел да се избягват стереотипите от миналото. Изтъкната е била ролята на парламентаристите и парламентите на двете съседни страни за приобщаването на обществата в Македония и в България към тези стандарти.

Георги Пирински подчерта, че откритите въпроси между Македония и Гърция трябва много бързо да се решат, тъй като за членството в НАТО е необходима подкрепата на всички страни от Алианса. Членството изисква изпълняване на определени принципи и добросъседските отношения са един от тези принципи. Очакваме всички страни да имат сериозни намерения да изпълнят тези стандарти, заяви председателят на българския парламент.

Георги Пирински се разписа в Почетната книга на македонския парламент. Българските парламентаристи се срещнаха с министър-председателя на Република Македония Никола Груевски и с председателя на Групата за приятелство в македонския парламент Стоян Андов. По-късно те бяха приети и от Президента на страната Бранко Цървенковски.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и председателят на Събранието на Република Македония Любиша Георгиевски откриха изложба в Университетската библиотека “Св. Климент Охридски”. Програмата на визитата предвижда полагане на цветя на гроба на Гоце Делчев, разглеждане на църквата “Свети Спас” и къщата-музей на Гоце Делчев.

Централно място в програмата на посещението на 11 март 2008 г. е обръщението на председателя на Народното събрание Георги Пирински пред депутатите в Събранието на Република Македония.

Водещи новини

Времето