В деня на национален траур българският парламент почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите при пожара във влака от София за Кардам

В деня на национален траур българският парламент почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите при пожара във влака от София за Кардам

В деня на национален траур българският парламент почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите при пожара във влака от София за Кардам

5 март 2008 г.

С едноминутно мълчание Народното събрание почете на заседанието си на 5 март 2008 г. паметта на деветимата наши сънародници, загинали при пожара във влака от София за Кардам на 28 февруари т. г.

По този повод в началото на пленарното заседание председателят на парламента Георги Пирински заяви:

“Уважаеми колеги народни представители, днес в страната е обявен национален траур, с който почитаме паметта на загиналите в ужасната катастрофа, случила се преди няколко дни. И, разбира се, всеки от нас, всяка от институциите трябва да прецени най-точните действия оттук нататък, за да отговорим с реални стъпки на очакванията на обществото за много сериозни изводи и конкретни действия.

Искам да ви информирам, че на току-що приключилото заседание на Председателския съвет всички парламентарни групи се обединиха около следните общи позиции. Първата е, че Народното събрание има своята отговорност като висш законодателен орган да създаде специална анкетна комисия, която да се занимае с нормативните аспекти, евентуално свързани с едни или други предпоставки, довели до възможността за такава катастрофа. Да разгледа системните аспекти на функционирането на железопътния транспорт, евентуалните нормативни промени, които се налагат, както и да разгледа онази нормативна база под законовото равнище, която на практика регулира функционирането на железопътния транспорт.

Второто, което беше споделено, е, че такъв трагичен случай не може и не бива да бъде предмет на политизация, на спекулации, на действия, които не биха отговаряли на авторитета и на равнището на Народното събрание и не биха спомогнали за набелязването на най-правилните действия оттук нататък.

И трето, че една такава комисия по никой начин не може и не бива да дублира действията на компетентните държавни органи, които се занимават с установяването на конкретни отговорности.

Становището за създаването на подобна комисия трябва да бъде формулирано в съответен проект за решение на Народното събрание. Такъв проект трябва да бъде изработен съвместно от всички парламентарни групи в течение на днешния ден, по възможност да се гласува до края на пленарния ден.

Има очакване и двете парламентарни комисии – по транспорт и съобщения и по политиката при бедствия и аварии да проведат съвместно заседание, на което да формулират предмета на дейност на парламентарната комисия, организацията на нейната работа, така че тя да протече по възможно най-експедитивния и отговорен начин. Призовавам ви, ръководствата на парламентарните групи, да проявите максимална експедитивност и отговорност за реализирането им в актове на Народното събрание.

Водещи новини

Времето