Народното събрание е домакин на Документална изложба под надслов „Русия и възстановяването на българската държавност 1878 – 1885 г.”

Народното събрание е домакин на Документална изложба под надслов „Русия и възстановяването на българската държавност 1878 – 1885 г.”

Народното събрание е домакин на Документална изложба под надслов „Русия и възстановяването на българската държавност 1878 – 1885 г.”


20 февруари 2008 г.


На 20 февруари 2008 г. в Народното събрание беше открита Документална изложба под надслов „Русия и възстановяването на българската държавност 1878 – 1885 г.” Експозицията е посветена на 130-та годишнина от Освободителната руско-турска война, възстановяването на българската държава и годината на Русия в България. Организатори са Народното събрание и Държавна агенция „Архиви”.


С приветствия към участниците и гостите на събитието се обърнаха председателят на Народното събрание Георги Пирински и посланикът на Русия Анатолий Потапов.


Председателят на парламента заяви, че това е необикновена изложба като тематика и експонати и допълни, че част от документите в нея се излагат за първи път пред широката публика. Той посочи, че отбелязването на 130 години от възстановяването на българската държава е повод и задължение да отдадем почит на тези, които са положили основите на българската свобода - българските революционери и поборници за национално, религиозно, социално освобождение и на руските и финландските войни, на войните от Беларусия, от Молдова, от Румъния и от другите народи, населяващи тогавашната руска империя.


Георги Пирински подчерта, че изложбата насочва към темата за изграждането на българската държавност в периода след 3 март 1878 г. и отбеляза, че България, макар и с първоначален статут на държава с ограничен суверенитет, на практика от самото начало действа като пълноценна, пълноправна нова държавна единица.


Председателят на парламента съобщи, че експозицията ще бъде показана и в Държавната Дума на Руската федерация в дните около 3-ти март. Той допълни, че председателят на Съвета на Федерацията Сергей Миронов ще бъде гост на тържествата у нас за 3–ти март.


Посланикът на Русия Анатолий Потапов определи изложбата като уникална. Той припомни, че след освобождението на Свищов е установена българска административна власт и от тук започват първите стъпки на възстановената българска държавност.


Председателят на Държавна агенция „Архиви” Боряна Бужашка отбеляза, че много рядко се излагат оригинали на документи, а в изложбата са включени именно такива. Тя каза, че експонатите са разказ за това как руските представители и Русия създават основополагащи документи за българските държавни институции, за изграждането на Народното събрание, Министерския съвет, културните институции, т.е. цялата тъкан на съвременната българска държава, която е изключително модерна за онова време.


В представената в Народното събрание експозиция са включени документи, обхващащи периода от пролетта на 1877 г., когато се поставя началото на гражданското управление в българските земи до провъзгласяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Изложбата представя инструкциите и заповедите, издадени от Канцеларията за гражданско управление на освободените зад Дунава земи, ръководена от княз Владимир Черкаски, временните правила, утвърдени от Съвета на императорския руски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. В нея могат да се видят и основополагащи за младата българска държава документи, които илюстрират приноса на Русия при създаването на Народното събрание, Министерския съвет, отделните министерства, културните институции, войската.


Сред документите, подредени в изложбата, има и такива, предоставени от Руския държавен военен исторически архив и Архива на външната политика на Руската империя.

Водещи новини

Времето