Среща на председателя на Народното събрание Георги Пирински с Президента на Унгария Ласло Шойом

Среща на председателя на Народното събрание Георги Пирински с Президента на Унгария Ласло Шойом

Среща на председателя на Народното събрание Георги Пирински с Президента на Унгария Ласло Шойом

5 февруари 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 5 февруари 2008 г. с Президента на Унгария Ласло Шойом, който е на двудневно официално посещение у нас по покана на българския си колега Георги Първанов.

Георги Пирински приветства унгарския държавен глава и отбеляза, че визитата му бележи нова крачка в развитието на традиционно добрите отношения между двете страни. Двустранните отношения имат перспективата да се развиват още по-активно в контекста на европейското членство, допълни председателят на българския парламент. Той подчерта, че националните парламенти днес повече от всякога са призвани да провеждат политики, насочени към ежедневните проблеми на гражданите. В тази връзка Георги Пирински информира госта, че в Народното събрание вече е внесен законопроектът за ратифициране на Договора от Лисабон и отбеляза, че сред основните моменти в документа е Хартата за човешките права и новата важна роля на националните парламенти. Ефективното функциониране на институциите и усъвършенстването на политическата система са сред актуалните за българското общество теми, по които в момента текат задълбочени дискусии, подчерта още на срещата председателят на Народното събрание.

На свой ред Президентът на Унгария заяви, че посещението му протича в приятелска и сърдечна обстановка, водят се задълбочени разговори по широк кръг теми с очакване те да дадат и конкретни резултати. Като приоритетни области той открои икономиката, образованието и културата. Днес България и Унгария са свързани от общия стремеж да оползотворят максимално предимствата от членството в Европейския съюз, отбеляза още унгарският държавен глава.. Между България и Унгария са налице сходни позиции в областта на международните отношения, подчерта на срещата Ласло Шойом и отбеляза, че в момента предизвикателство пред страните е да продължат ангажираните си усилия за постигане на балансирана регионална политика, която да гарантира стабилност на Западните Балкани и трайна демократизация.

На срещата бе дадена висока оценка на сътрудничеството между парламентите на двете страни, като бе подчертана необходимостта от директни контакти между комисиите на законодателните институции.