Парламентаристи, представители на изпълнителната власт, експерти и лекари обсъдиха в Народното събрание стратегия за предпазване от рак на маточната шийка в България

Парламентаристи, представители на изпълнителната власт, експерти и лекари обсъдиха в Народното събрание стратегия за предпазване от рак на маточната шийка в България

Парламентаристи, представители на изпълнителната власт, експерти и лекари обсъдиха в Народното събрание стратегия за предпазване от рак на маточната шийка в България

24 януари 2008 г.

В рамките на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка, на 24 януари 2008 г. в Народното събрание се състоя кръгла маса  на тема "Обсъждане на стратегия за предпазване от рак на маточната шийка в България". Форумът беше открит от председателя на Народното събрание Георги Пирински, който е и патрон на събитието. Инициативата е на депутатите от Парламентарния консенсус за борба със социалнозначими заболявания и Организационния комитет на Българската седмица за предпазване от заболяването.


В приветствието си към участниците Георги Пирински отбеляза, че кръглата маса е нужна именно днес, защото по данни на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка всяка година в Европа 50 000 жени заболяват, а 25 000 умират от тази болест, въпреки че има ефективни програми за предотвратяване до 80 на сто от случаите. Става дума за търсене на научно отговорен и организационно ефективен подход за противодействие  на заболяването, допълни той. По данни на Световната здравна организация, а и в статистиките на Европейската комисия, на България се отрежда позорното челно място по честота на заболяването - 29 на 100 000 жени за 2007 г. са заболели от рак на маточната шийка, докато в други страни заболеваемостта е до три или дори 10 пъти по-малко, посочи председателят на Народното събрание.

Георги Пирински определи като похвална последователната, системна политика и усилията на Европейския съюз и на Европейската комисия да организират обща стратегия за противодействие на този бич. С обявяването на Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка Европа е заявила решимостта си да вложи усилия и средства в профилактиката като засили информационната политика за това заболяване и като разпространи добри практики сред страните-членки на съюза, подчерта Георги Пирински. Той заяви, че вече са налице конкретни ангажименти на политици, които с днешния форум разкриват сериозното си отношение да обсъждат наравно с експерти и граждани необходимостта от стратегия за национален отпор на болестта.


Председателят на Народното събрание изтъкна още, че една подобна стратегия за национален скрининг и национална превенция на болестта би могла да запълни празнината от липсата на образователна програма, още повече, че политиците са готови с всички средства да насърчават нейното изпълнение и реализация.


На пресконференция преди откриването на форума заместник- председателят на  Парламентарния консенсус за борба със социалнозначими заболявания Нигяр Сахлим Джафер /ДПС/ информира, че от рак на маточната шийка всеки ден в България умира по една жена, а на три им се поставя такава диагноза.


Доц. Здравка Валерианова от Националната специализирана болница за активно лечение по онкология обясни, че това заболяване е социално значим проблем в цяла Европа. Въвеждането на нови скринигови техники, тестове и ваксини могат да доведат до по-голяма ефективност, достигаща до предотвратяване на 90 на сто от смъртните случаи, допълни тя.


Доц. Никола Василев от Българска асоциация по онкология каза, че ваксинирането не отменя масовата профилактична практика. Ваксините срещу рак на маточната шийка се използват от пет години, докато опитът със скрининга е от 20-30 години, посочи Валерианова. Тя допълни, че ваксинирането в България струва около 900 лева, но колко души могат да си го позволят е друг въпрос.

Времето