Парламентът обсъди промени в Кодекса за социално осигуряване

Парламентът обсъди промени в Кодекса за социално осигуряване

Парламентът обсъди промени в Кодекса за социално осигуряване

23 януари 2008 г.

Народното събрание обсъди на заседанието си на 23 януари 2008 г. на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Промените, внесени от Ариф Агуш и група народни представители и подкрепени от Комисията по труда и социалната политика, предвиждат в случай на ликвидация или намаляване на обема на работа всички съкратени миньори да могат да се пенсионират, ако имат навършени 45 г., най-малко 10 години подземен стаж и сборът от възрастта и осигурителния им стаж е над 90 условни точки. Вносителите посочват, че в момента на родените след 31 декември 1961 г. им е отнета тази възможност.

Парламентът обсъди на първо четене промени в Закона за националния център за аграрни науки. Промените предвиждат Националният център за аграрни науки да се преобразува в Селскостопанска академия. Измененията, внесени от Министерския съвет, ще бъдат гласувани на заседанието на 24 януари 2008 г.

Народните представители обсъдиха на второ четене законопроект за признаване на професионални квалификации. Шест години завършено обучение по медицина, в т. ч. 5 500 часа теоретично и практическо обучение в университет, са сред изискванията за признаване на професионална квалификация на лекарите според обсъдения законопроект.

Народното събрание обсъди на заседанието си на първо четене законопроект за мерки за прилагане на регламент на Европейския съюз, на второ четене законопроект за военните паметници и законопроект за частната охранителна дейност на първо четене.

Времето