Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с президента на Руската федерация Владимир Путин

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с президента на Руската федерация Владимир Путин

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с президента на Руската федерация Владимир Путин

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 18 януари 2008 г. с президента на Руската федерация Владимир Путин. Срещата бе в рамките на официалната визита на руския държавен глава у нас.  В разговора от българска страна участваха председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, председателят на Парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов, заместник-председателят на Парламентарната група на ДПС Лютви Местан, председателят на Групата за приятелство България - Русия в българския парламент Петър Кънев.


 Особено ценим това, че сте у нас в навечерието на 130-годишнината от освобождението на България и че имаме възможност в тези дни да изразим пред Вас непреходната признателност на българския народ за пролятата кръв, за решаващата роля на руските воини и на Русия за освобождението на България, изтъкна председателят на Народното събрание Георги Пирински.


 България и Русия са изправени пред сходни предизвикателства - нашите граждани очакват по-добър живот, социалните проблеми стават приоритетни и очевидно в тази посока предстои да се положат усилия, отбеляза председателят на парламента. Парламентаристите на двете страни могат да съдействат за реализирането на конкретни договорености в областта на социалните въпроси, здравеопазването и културното сътрудничество, бе изтъкнато по време на разговорите. Не бива да се пренебрегва и икономическата област, където стоят въпросите на по-нататъшното развитие на двустранния стокообмен и инвестициите във връзка със структурата и салдото на взаимната търговия.


 Председателят на парламента потвърди поканата към председателя на Съвета на федерацията на Русия Сергей Миронов да посети България във връзка с честванията на 3-ти март.


 Президентът на Русия Владимир Путин подчерта, че отношенията между двете страни се развиват позитивно във всички посоки, като това се отнася и за междупарламентарните връзки. В отговор на отправената покана към председателя на Съвета на  федерацията той заяви, че Сергей Миронов ще представлява Русия на тържествата по случай юбилейното честване на 130-годишнина от Освобождението на България.


 Руският президент заяви в разговора с българските парламентаристи, че постигнатите споразумения имат голямо значение не само за двустранното ни сътрудничество, но и за по-нататъшното партньорство в Европа. Той изрази надежда за подкрепа от парламентарните сили и в двете законодателни институции, лишена от политически спекулации.

Времето