Среща на Георги Пирински със заместник-председателя на парламента на Литва Андриус Кубилис

Среща на Георги Пирински със заместник-председателя на парламента на Литва Андриус Кубилис

Среща на Георги Пирински със заместник-председателя на парламента на Литва Андриус Кубилис

7 декември 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 7 декември 2007 г. със заместник-председателя на парламента на Литва и председател на Комисията по европейски въпроси Андриус Кубилис. Гостът е на посещение у нас по покана на Комисията по европейските въпроси на българския парламент.

Посещението се осъществява след визитата у нас през месец октомври т. г. на парламентарна делегация, водена от председателя на Сейма на Литва Викторас Мунтианас, което е красноречив израз на стремежа на двете страни да задълбочават сътрудничеството си. Между комисиите по европейски въпроси на двата парламента вече са изградени постоянни  контакти, които следва да се разширяват и развиват в посока на полезен обмен на мнения и обсъждане на проектозаконодателството на Европейския съюз, бе изтъкнато по време на разговора.

Председателят на българския парламент и Андриус Кубилис бяха единодушни, че членството в Европейския съюз значително увеличава възможностите на двете страни да реализират своите стратегически приоритети. България и Литва са обединени от общ стремеж за активизиране на връзките между Балтийския и Черноморския региони. Председателят на Народното събрание Георги Пирински изтъкна, че сътрудничеството между двата региона съдържа ценен потенциал за ползотворно партньорство с институциите на ЕС. Той открои като приоритетни сферите на енергетиката, транспорта и инфраструктурата. Изтъкната бе ключовата роля на парламентите на страните, които могат да имат осезаем принос за развитието на всички тези процеси.

Времето