Георги Пирински участва в Четвъртата съвместна парламентарна среща за Бъдещето на Европа

Георги Пирински участва в Четвъртата съвместна парламентарна среща за Бъдещето на Европа

Георги Пирински участва в Четвъртата съвместна парламентарна среща за Бъдещето на Европа

Брюксел, 4 декември 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински участва в Четвъртата съвместна парламентарна среща за Бъдещето на Европа на тема “Лисабонският договор. Нова основа на бъдещето на Европейския съюз”.

Форумът, който се проведе в Европейския парламент в Брюксел на 3 и 4 декември 2007 г., беше организиран съвместно от Европейския парламент и Събранието на Португалската република.

Парламентарната среща беше открита от председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и председателя на португалския парламент Жайме Гама. В дискусиите участваха също председателят на Съвета на Европейския съюз Жозе Сократеш, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и министър-председателят на Португалската република.

Основните теми на Четвъртата съвместна парламентарна среща за Бъдещето на Европа бяха “Усъвършенстване на ролята на парламентите в ЕС. По-големи отговорности на националните парламенти. Към ново партньорство с Европейския парламент”, “Ратификация и изпълнение на Лисабонския договор – превръщане на Европейския съюз в ефективна и отзивчива демокрация” и “Новото институционално устройство. Повече ефективност и съгласуваност”.

Участниците в срещата са потвърдили мнението, че предстоящата ратификация на ревизирания договор на Европейския съюз ще бъде определен успех и ще помогне за решаването на редица открити досега въпроси, е заявил председателят на Народното събрание Георги Пирински в изявление за български журналисти. Договорът създава достатъчно добра основа за активизиране на общите политики на Европейския съюз, е подчертал още председателят на парламента. Централен въпрос на срещата е била новата роля на националните парламенти, тъй като в ревизирания договор има два протокола, свързани с отговорностите на парламентите да преценяват дали едни или други проекти за европейски разпоредби да се приемат на общностно равнище или проблеми около тях да се решават на национално равнище.

В България няма притеснения около ратифицирането на ревизирания договор на Европейския съюз. Трябва обаче да се дава достатъчно информация на гражданите за договора, да се организира широкото му обсъждане в парламента с участие на граждански структури и медии, е заявил пред българските медии председателят на Народното събрание. Още по-важно е да се обяснят възможностите за България в резултат на очакваните промени, които не са малки, стига да можем да ги използваме, е казал още председателят на Народното събрание.

В работата на форума от българска страна участваха председателят на Комисията по европейските въпроси Младен Червеняков, председателят на Комисията по въпросите на държавната администрация Веселин Методиев и народните представители Мария Ангелиева – Колева, Ася Михайлова и Четин Казак.

Времето