В Народното събрание се проведе регионална среща "Парламентите в борбата с домашното насилие срещу жени"

В Народното събрание се проведе регионална среща "Парламентите в борбата с домашното насилие срещу жени"

В Народното събрание се проведе регионална среща "Парламентите в борбата с домашното насилие срещу жени"

29 ноември 2007 г.

Регионална среща "Парламентите в борбата с домашното насилие срещу жени" се проведе на 29 ноември 2007 г. в Народното събрание. Форумът е в рамките на кампанията на Съвета на Европа за борба срещу домашното насилие.

Срещата беше открита от ръководителя на българската делегация в ПАСЕ и заместник-председател на Народното събрание Юнал Лютфи.

Председателят на Комисията по равни права на мъжете и жените към ПАСЕ Гюлшун Билгехан изтъкна важността на кампанията на Съвета на Европа за повишаване на осведомеността за насилието срещу жени и борбата с него.  Изследване на Съвета на Европа от 2006 г. за страните от Европейския съюз показва, че една от всеки пет жени е преживявала физическо насилие поне веднъж през живота си. Повече от една от 10 жени е била жертва на сексуално насилие.

Билгехан посочи, че насилието срещу жени е нарушение на техните основни права и свободи. Това явление е съществен проблем за всички - жените, които са жертви на насилие, са също така жертви на мълчание и пренебрегване, допълни Билгехан.

282 дела са образувани за 2006 г. по Закона за защита срещу домашното насилие от Софийския районен съд, прекратени са 93 дела, като повечето от тях са поради оттегляне на молбите, подчерта на срещата народният представител Марина Дикова. До месец ноември 2007 г. СРС е образувал 316 дела, прекратени са 91, повечето от тях отново са поради оттегляне на молби.

Регионалният координатор на кампанията срещу домашното насилие в Народното събрание Даринка Станчева заяви, че парламентите на страните от региона имат волята за изпълнение на целите на кампанията на Съвета на Европа за непримиримост и за създаване на законова основа за борбата с домашното насилие.

Ръководителят на българската делегация в ПАСЕ Юнал Лютфи също изтъкна, че българският парламент активно подкрепя кампанията на Съвета на Европа.

Времето