Георги Пирински се срещна с министър-председателя на Македония

Георги Пирински се срещна с министър-председателя на Македония

Георги Пирински се срещна с министър-председателя на Македония

28 ноември 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 28 ноември 2007 г. с министър-председателя на Македония Никола Груевски, който е на еднодневно официално посещение в България.

Ролята на парламентите в общия стремеж за задълбочаване на двустранните отношения, подкрепата на страната ни за европейската и евроатлантическата интеграция на Македония и разширяване на търговско-икономическите връзки бяха сред основните теми на разговора.

Министър-председателят на Македония представи приоритетите на своята страна. Сред тях той открои развитието на икономиката, борбата с корупцията, присъединяването към Европейския съюз и НАТО и поддържането на добросъседски отношения. Стремим се да създадем максимално благоприятен инвестиционен климат и ускорено развитие на инфраструктурата, заяви на срещата Никола Груевски. Той изтъкна, че македонската страна разчита на ангажираната и приятелска подкрепа на България в желанието й да се присъедини към евроатлантическите структури.

Георги Пирински изрази увереност, че визитата на македонския премиер ще придаде нов импулс на развитието на контактите между двете страни и изтъкна, че България и Македония са заинтересовани от провеждането на успешни реформи, които водят към икономически просперитет и отговарят в най-пълна степен на очакванията на гражданите. Необходими са еднопосочни действия в полза на общите дългосрочни перспективи, като не се допуска възпроизвеждането на тенденции, затрудняващи градивното взаимодействие, отбеляза на срещата председателят на българския парламент.

Времето