Парламентарното сътрудничество и развитието на икономическите отношения обсъдиха Георги Пирински и премиерът на Чешката република

Парламентарното сътрудничество и развитието на икономическите отношения обсъдиха Георги Пирински и премиерът на Чешката република

Парламентарното сътрудничество и развитието на икономическите отношения обсъдиха Георги Пирински и премиерът на Чешката република

8 ноември 2007 г.

Сътрудничеството в рамките на европейските и евроатлантическите структури, парламентарното сътрудничество и икономическите отношения между България и Чехия обсъдиха председателят на Народното събрание Георги Пирински и председателят на правителството на Чешката република Мирек Тополанек, който е на официално посещение в България. На срещата в парламента на 8 ноември 2007 г. присъстваха също председателят на групата за приятелство с Чехия в НС Борислав Великов, председателят на Комисията по икономическа политика Йордан Цонев, както и народният представител Ива Станкова.

Георги Пирински и Мирек Тополанек отбелязаха, че членството на двете страни в НАТО и ЕС създава благоприятна рамка за задълбочаването на двустранните отношения. Председателят на парламента подчерта, че сътрудничеството между България и Чехия има дълбоки корени и пред двете страни стои предизвикателството тези традиционни връзки да се разширяват и обогатяват. Потвърдено бе разбирането, че членството в ЕС е дългосрочен процес, който открива пред страните-членки стратегически перспективи.

Председателят на чешкото правителство посочи, че на 21 декември 2007 г. Чехия ще встъпи в Шенгенското пространство.

Георги Пирински заяви, че България е заинтересована да се възползва от натрупания опит на Чехия в преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство.

Мирек Тополанек отбеляза, че “Европа без бариери” ще бъде темата на чешкото председателство на Европейския съюз през първата половина на 2009 г.

Между българския и чешкия парламент има изградено ползотворно сътрудничество, особено на ниво комисии, бе подчертано на срещата. Потвърден бе интересът от задълбочаване на връзките между комисиите по икономическа политика на Народното събрание и на Сената и Камарата на депутатите на Чехия.

Чехия и България подкрепят интеграцията на страните от Западните Балкани към Европейския съюз, бе изтъкнато по време на разговорите. Георги Пирински отбеляза, че България е била инициатор на процеса на съдрудничество между страните от Югоизточна Европа през 1996 г., а сега българският парламент е домакин на Регионалния секретариат на парламентарното сътрудничество в Югоизточна Европа.

Мирек Тополанек отбеляза, че около 135 хиляди чешки туристи са посетили България през тази година. Според него има значителен потенциал за увеличаване на броя на туристите в българските планински курорти.

Чешкият премиер поздрави България с освобождаването на българските медицински сестри от Либия и допълни, че благоприятното развитие на случая е станало благодарение на международната намеса. Георги Пирински изрази благодарност за приетата на 19 декември 2006 г. от Сената на Чешката република резолюция за българските медици. Солидарността, която беше изразена, остава в съзнанието на всички българи, добави председателят на парламента.

Времето