В парламента е представена документална изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Емилиян Станев

В парламента е представена документална изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Емилиян Станев

В парламента е представена документална изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Емилиян Станев

1 ноември 2007 г.

По повод Деня на народните будители - 1 ноември, в парламента е подредена документална изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Емилиян Станев. Експозицията под мотото "Към всичко подхождай с любов" представя образа на Емилиян Станев като писател, философ на българската история, общественик и народен представител.

При откриването на изложбата на 1 ноември 2007 г. председателят на парламента Георги Пирински цитира избраната за лайтмотив на експозицията мисъл от недовършената автобиография на писателя: “Към всичко подхождай с любов - към цветето, към дървото, към птицата и човека, дори когато той не заслужава такова чувство. Иначе няма да разбираш, тоест - да прощаваш.”

Биографичната справка за Емилиян Станев през всички етапи на развитието му като човек и творец е хронология на изкристализирането на едно съзнание за мисията на твореца - за събуждането на народния дух, на самосъзнание на обществото и на съвременниците ни, отбеляза Георги Пирински. Председателят на парламента изрази надежда, че присъствието на експозицията в Народното събрание ще даде възможност на много хора да отделят малко от времето си и да се докоснат до творчество и личност, която дава конкретен образ какво означава будител. Георги Пирински благодари на къщата-музей “Емилиян Станев” във Велико Търново, на Националния литературен музей и на всички, взели участие в създаването на експозицията.

Радка Пенчева от къщата-музей “Емилиян Станев” във Велико Търново припомни, че Емилиян Станев е обявен от ЮНЕСКО за личност на 2007 г. от България. Тя посочи, че в изложбата, подготвена от художничката Ивелина Велинова, са включени фотоси от родното място на Емилиян Станев, на прототипи на негови герои, фрагменти от ръкописи на писателя и бележки, които той си е водил като народен представител, върху обсъждани законопроекти. Показани са и снимки от театрални и филмови адаптации на творчеството му, както и на преводи на негови произведения. Радка Пенчева отбеляза, че Емилиян Станев е един от най-превежданите български писатели и негови творби могат да се четат на над 30 езика.

На откриването на експозицията присъстваха представители на академичните и литературните среди, изследователи на творчеството на класика на модерната българска литература.

Изложбата ще гостува в Народното събрание до 10 ноември 2007 г.

Времето