Развитието на двустранните отношения и предизвикателствата пред ЕС обсъдиха Георги Пирински и председателят на Германския Бундестаг

Развитието на двустранните отношения и предизвикателствата пред ЕС обсъдиха Георги Пирински и председателят на Германския Бундестаг

Развитието на двустранните отношения и предизвикателствата пред ЕС обсъдиха Георги Пирински и председателят на Германския Бундестаг

29 октомври 2007 г.

Предизвикателствата пред Европейския съюз и двустранните отношения обсъдиха на 29 октомври 2007 г. председателят на Народното събрание Георги Пирински и председателят на Бундестага на Федерална република Германия д-р Норберт Ламерт. Норберт Ламерт е на официално посещение в България от 28 до 30 октомври 2007 г. по покана на българския си колега.

На разговора в парламента председателят на Народното събрание Георги Пирински определи двустранните отношения като съдържателни и мащабни. Той отбеляза, че политическият диалог между двете страни се развива интензивно и потвърди желанието на страната ни за неговото по-нататъшно задълбочаване. В икономическата сфера съществуват изградени дълготрайни, стабилни връзки, но в същото време си заслужава да се отправи нов поглед върху перспективите за развитието им в контекста на членството в ЕС, изтъкна Георги Пирински. Той подчерта, че България и Германия имат богати традиции в културната сфера и хуманитарния обмен. България би се възползвала от съдействие и консултации от страна на Германия по отношение на съхраняването на богатото си културно наследство, обърна се Георги Пирински към председателя на германския Бундестаг.

Председателят на парламента отбеляза особеното значение на европейската солидарност за освобождаването на българските медицински сестри от Либия и допълни, че българското общество ясно е осъзнало реалните измерения на членството на страната ни в ЕС. Той изрази задоволство пред германския си гост от пълната подкрепа и разбиране за начина на изписване на единната европейска валута на кирилица. Убедени сме, че това наистина е красноречив израз на разбирането за силата на Съюза в неговото разнообразие и богатство на културно наследство, заяви Георги Пирински.

Председателят на Бундестага на Федерална република Германия д-р Норберт Ламерт благодари за подкрепата на България по време на Германското председателство на ЕС.  Той отбеляза, че страната ни е играла изключително конструктивна роля при обсъждането на новия европейски договор. По думите му много важна е промяната на позицията и тежестта както на Европейския парламент, така и на националните парламенти  в процеса на взимане на решенията от ЕС. Най-важната задача на  националните парламенти с оглед на европейските процеси на взимане на решения е контролът върху собствените правителства, посочи той.
Норберт Ламерт припомни, че през месеците непосредствено преди и след присъединяването на България към ЕС делегации на осем парламентарни комисии от германския Бундестаг са посетили България, което е израз на стремеж към конкретно сътрудничество в различните работни сфери.

Германският гост отбеляза, че между двата парламента през изминалите години по ползотворен начин са се развивали и такива форми на сътрудничество като програмата за изпращане на стаж в Бундестага на млади български специалисти.

Георги Пирински посочи, че между 1995 - 2007 г. по тази програма са се обучили 61 млади специалисти, като голямата част от тях впоследствие са се реализирали като служители в посолства, в различни експертни служби и в частния сектор. Общо беше мнението, че програмата трябва да се развива с оглед на по-голямото й практическо значение и приложение за българския парламент.

На разговора председателят на Народното събрание и германският му колега обсъдиха и регионални въпроси, засягащи по-нататъшните отношения на държавите от ЕС със страните от Западните Балкани и от други прилежащи райони.

Георги Пирински подари на д-р Норберт Ламерт първото цялостно цветно фототипно издание на илюстрирания среднобългарски превод на Хрониката на византийския писател Константин Манасий. Председателят на Бундестага се разписа в книгата за официални гости.

След срещата председателят на Народното събрание Георги Пирински и председателят на Бундестага на Федерална република Германия д-р Норберт Ламерт направиха в парламента изявление за медиите.

По-рано председателят на Германския Бундестаг поднесе венец на паметника на „Незнайния войн”. В парламента той се срещна и с ръководствата на Комисията по европейски въпроси и на Комисията по външна политика.

Официалната част от визитата на д-р Норберт Ламерт завърши с публична дискусия на тема „Реформирането на Европейския съюз и „демократичният дефицит”. Участниците във форума, сред които бяха политолози, социолози, политици и журналисти, размениха мнения за ценностите и основните цели, залагани в изграждането на Европейския съюз и в реформирането му на сегашния етап. Отношението между европейските граждани и институциите на ЕС, проблемите на представителството и гражданската ангажираност, също бяха обект на обсъждане. Тема на дискусията бе и новата роля на националните парламенти в съответствие с принципите субсидиарност и пропорционалност.

Времето