Георги Пирински се срещна в Народното събрание с министъра на външните работи на Република Унгария

Георги Пирински се срещна в Народното събрание с министъра на външните работи на Република Унгария

Георги Пирински се срещна в Народното събрание с министъра на външните работи на Република Унгария

12 октомври 2007 г.


Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 12 октомври 2007 г. с министъра на външните работи на Република Унгария г-жа Кинга Гьонц. Унгарският външен министър е на посещение в България по покана на българския си колега Ивайло Калфин.

Председателят на парламента и г-жа Кинга Гьонц изразиха единодушно мнение, че са налице значителни перспективи за задълбочаване на контактите във всички области на двустранното сътрудничество. Като важни предпоставки за това бяха посочени дълбоките исторически връзки и възможностите, които разкрива членството на България и Унгария в Европейския съюз. В разговора бе отбелязано, че между двете страни се открива нов период на активно инвестиционно сътрудничество, на увеличаване на търговско-икономическите връзки, както и на партньорство между отделните градове и региони.

Георги Пирински подчерта на срещата, че трябва да се използват в пълна степен всички форми за разширяване на икономическите контакти – не само между големите инвеститори, но и по отношение на средния бизнес, където има по-голяма нужда от активната и ангажирана подкрепа от страна на държавата.

Ролята на регионалното сътрудничество и приносът на регионалните организации за общото развитие на Европейския съюз беше една от основните теми по време на разговора. Председателят на Народното събрание изрази надежда, че като домакин на Регионалния секретариат на парламентарното сътрудничество българският парламент ще даде своя принос за развитието на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа.

Унгария отдава голямо значение и на ролята на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, в която България е ключов фактор, допълни г-жа Кинга Гьонц. Унгарският външен министър подчерта на срещата и необходимостта да бъдат използвани в пълна степен перспективите за развитие на сътрудничество между дунавските страни.

Водещи новини

Времето