Георги Пирински, народни представители и български евродепутати се срещнаха в Народното събрание с освободените от Либия български медици

Георги Пирински, народни представители и български евродепутати се срещнаха в Народното събрание с освободените от Либия български медици

Георги Пирински, народни представители и български евродепутати се срещнаха в Народното събрание с освободените от Либия български медици


8 октомври 2007 г.

По покана на председателя на парламента Георги Пирински българските  медицински сестри Снежана Димитрова, Валентина Сиропуло, Нася Ненова и д-р Здравко Георгиев гостуваха на 8 октомври 2007 г. в Народното събрание. В срещата участваха и заместник-председателят на парламента Анастасия Мозер, заместник-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Великов и българските депутати в Европейския парламент Илияна Йотова, Атанас Папаризов и Кристиан Вигенин.


Председателят на Народното събрание Георги Пирински благодари на отзовалите се на поканата медици и отбеляза, че гостуването им е в навечерието на тяхната визита в Европейския парламент по инициатива на председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг. Той посочи, че предвидените в Брюксел срещи с парламентарните групи и с ръководството на европарламента са добър повод и възможност нашите медици да изкажат признателност за усилията, които европарламентаристите полагаха в течение на години за тяхното освобождаване, а евродепутатите да могат лично да се запознаят с българи, които достойно отстояха своята лична и на нашата страна чест.
Георги Пирински изрази своите и на българските депутати признателност,  благодарност и възхищение от държанието на медиците през неимоверно тежките дни, месеци и години на изпитания. Той ги увери, че Народното събрание ще се постарае да бъде не по-малко активно и в предстоящия период на приобщаване и нормализиране на тяхното ежедневие в България и им пожела преди всичко да запазят този свой дух и настройка като достойни представители на нашата страна.


В изявление за медиите след срещата председателят на парламента заяви, че основното, което трябва да осъзнаем, е че това са наши сънародници, които имат основанието да очакват активна и пълноценна подкрепа от страна на българската държава и общество в усилието им да намерят оттук нататък своя път. Всеки от тях има своите очаквания, проблеми, възможности и ние като държава и общество трябва да докажем на дело, че лозунгът “Не сте сами” не приключва с пристигането на аерогара София, подчерта той. По думите му онова, което те отстояха като своя и на страната ни лична чест и достойнство, предполага нашата държава сега да им окаже много лична, конкретна подкрепа и съдействие, за да могат те нормално и спокойно да навлязат във всекидневието.


Георги Пирински посочи, че в хода на разговора е възникнала идея да се формира една своеобразна фондация или фонд, който по подобие на структурата,  създадена да подпомогне децата – жертва на епидемията, да подпомогне медицинските сестри, д-р Георгиев и д-р Ашраф. Според него със създаването на такава структура трябва да се ангажира преди всичко българската държава. Разбира се, подобна организация трябва да се обърне и към обществото с апел и очакване всеки, който чувства съпричастност и разбира, че тези наши сънародници се нуждаят от подкрепа, да може да допринесе за задействането й, допълни председателят на парламента. По думите му трябва да бъдем отворени и към Европейския съюз, неговите структури, отделните страни-членки, неправителствени организации.


Председателят на парламента отбеляза, че такава структура би могла да бъде под егидата на парламента или на всички държавни институции. Той припомни, че президентът Георги Първанов при среща с медицинските сестри е изразил намерение и той да предприеме конкретни стъпки. Властите трябва да си взаимодействат, да изработят една ясна позиция и тя да се реализира, допълни Георги Пирински. Той подчерта, че става дума не за някакво фаворизиране на тези наши сънародници, нито пък за компенсация за щета, която им е нанесена, а напротив – за практическа подкрепа и солидарност със сънародници, които в неимоверно трудни условия са останали достойни и уважавани българи.


Нася Ненова оцени идеята за фонда като много добра и отбеляза, че е важно когато човек се озове в трудно положение и има нужда от помощ, някой навреме да му подаде ръка.


Валентина Сиропуло посочи, че основното послание, което медиците ще занесат на евродепутатите в Брюксел е: „Винаги бъдете единни и помагайте на хора, изпаднали в беда, които несправедливо са поставени в невероятно тежки условия.”


Председателят на парламента връчи на българските медицински сестри и на д-р Здравко Георгиев почетни плакети на Народното събрание.

Водещи новини

Времето