Интеграцията в ЕС и НАТО е поетапен процес, свързан с осъществяването на реформи и все по-пълното ангажиране на гражданското общество, заяви Георги Пирински на конференцията в Будапеща, посветена на Западните Балкани

Интеграцията в ЕС и НАТО е поетапен процес, свързан с осъществяването на реформи и все по-пълното ангажиране на гражданското общество, заяви Георги Пирински на конференцията в Будапеща, посветена на Западните Балкани

Интеграцията в ЕС и НАТО е поетапен процес, свързан с осъществяването на реформи и все по-пълното ангажиране на гражданското общество, заяви Георги Пирински на конференцията в Будапеща, посветена на Западните Балкани

28 септември 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински участва на 28 септември 2007 г., в Будапеща, в третата от поредицата конференции, посветени на страните от Западните Балкани. Форумът се проведе в сградата на унгарския парламент и бе на тема: “Евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани”. В конференцията участваха председателите на парламентите на Унгария, Албания, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина и Войводина като наблюдател. Представителният форум бе открит от председателя на Националното събрание на Унгария д-р Каталин Сили.

Председателят на българския парламент Георги Пирински участва като почетен гост на конференцията и изнесе доклад по темата.

В изказването си пред участниците Георги Пирински отбеляза, че с присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. политическата карта на Европа е променена. Това поставя в нова геополитическа рамка и страните от Западните Балкани, изтъкна той. Интеграцията в ЕС и НАТО е поетапен процес, свързан с изпълнението на ангажименти, осъществяването на реформи и все по-пълното информиране и ангажиране на гражданското общество, заяви в изказването си председателят на българския парламент.

Той посочи, че осигуряването на стабилност, сигурност и сътрудничество изискват също приноса на ООН. Законодателните институции и техните председатели имат отговорната роля да насочват дневния ред на парламентите както за приемането на необходимото законодателство, така и за ангажирането на обществата в пълноценното обсъждане на предизвикателствата и предимствата на интеграцията, посочи Георги Пирински. Пред своите колеги на форума той потвърди готовността на българския парламент да даде своя принос за тези процеси като домакин на Регионалния секретариат на парламентарното сътрудничество в Югоизточна Европа.

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, е на официално посещение в Унгария от 27 до 29 септември 2007 г. В състава на делегацията са заместник-председателят на Комисията по европейски въпроси Мария Ангелиева (ПГ на НДСВ), заместник-председателят на парламентарната група за приятелство с Унгария Росица Янакиева (ПГ на Коалиция за България) и народният представител Радослав Иванов (ПГ на Коалиция за България).

Общото членство в ЕС открива нови перспективи за засилено сътрудничество между България и Унгария, единодушни са Георги Пирински и председателят на унгарския парламент д-р Каталин Сили

27 септември 2007 г.

Официалното посещение в Унгария на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, започна със срещи и разговори в Националното събрание на Република Унгария. Делегацията се срещна с председателя на унгарския парламент д-р Каталин Сили. В разговора на двамата председатели бе отбелязано със задоволство, че между България и Унгария се открива нов период на сътрудничество. Споделено бе разбирането, че общото членство в Европейския съюз открива реални перспективи за активно инвестиционно сътрудничество, за увеличаване ръста на туризма, на търговско-икономическите връзки, както и за партньорството между отделните градове и региони. Председателят на парламента посочи, че унгарските инвеститори вече се очертават като едни от най-активните в България.

Георги Пирински и Каталин Сили изтъкнаха значението на връзките между парламентите на двете страни и по-специално на необходимостта от изграждането на работещи механизми за постоянно взаимодействие между парламентарните комисии. Такова вече е установено между комисиите по икономическа политика в двата законодателни органа.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински подчерта, че страната ни е силно заинтересована да почерпи от унгарския опит в усвояването на еврофондовете. Той отбеляза, че към Комисията по европейски въпроси в най-скоро време ще започне работа подкомисия за навременното усвояване на средствата по програмите и фондовете на ЕС. Страната ни има подчертан интерес и към опита на Унгария в областта на регионалната политика и децентрализацията, заяви още Георги Пирински.

Унгария преоткрива България в туризма и показателен за това е фактът, че само през изминалия летен сезон над 50 хиляди унгарски туристи са посетили българското Черноморие, отбеляза Каталин Сили. Тя изтъкна важността на културното сътрудничество и даде за пример осъществяването на конкретни проекти между град Пейч, определен за европейска столица на културата през 2010 г. и град Пловдив.

Председателите на парламентите на България и на Унгария бяха категорични, че е необходима ангажирана подкрепа за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. На тази проблематика е посветена и конференцията на председателите на страните от Западните Балкани, която ще се проведе на 28 септември 2007 г. в сградата на унгарския парламент. Председателят на НС Георги Пирински участва като почетен гост на форума с доклад по темата “Процесът на евроинтеграция на страните от Западните Балкани”.

Председателят на Народното събрание изрази особена благодарност за ангажираната подкрепа на унгарските парламентаристи за освобождаването на българските медицински сестри в Либия. Д-р Каталин Сили изрази своята и на колегите си радост от завръщането на българските медици в родината. Тя сподели, че още пази в кабинета си лентата “Не сте сами”, която председателят на българския парламент й закачи в София в началото на тази година и подчерта, че случаят е най-убедително доказателство за силата на европейската солидарност.

Георги Пирински се разписа в почетната книга на унгарския парламент. Той подари на д-р Катали Сили умалено копие на парламентарния звънец на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински бе приет от президента на Унгария д-р Ласло Шойом. Делегацията проведе среща в Унгарския съюз на индустриалците и работодателите, в която участваха ръководитгели на водещи унгарски фирми и компании, които имат интерес да реализират инвестиционни проекти с партньори от България.

На 28 септември 2007 г. българските парламентаристи разговаряха с министър-председателя на Унгария Ференц Дюрчани.

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на НС Георги Пирински, е на официално посещение в Унгария от 27 до 29  септември 2007 г. В състава на  делегацията са заместник-председателят на Комисията по европейски въпроси Мария Ангелиева (ПГ на НДСВ), заместник-председателят на парламентарната група за приятелство с Унгария Росица Янакиева (ПГ на Коалиция за България) и народният представител Радослав Иванов (ПГ на Коалиция за България).

Георги Пирински и Каталин Сили  обсъдиха възможностите българската култура да бъде  представена в рамките на проявите “Пейч – европейска столица на културата – 2010”

29 септември 2007 г.

В последния ден от официалната визита на българската парламентарна делегация в Унгария, председателката на унгарското Национално събрание д-р Каталин Сили заведе своя гост Георги Пирински и придружаващите го депутати в град Пейч – нейн избирателен район и център на най-старата българска общност в Угария.

Д-р Каталин Сили с  гордост показа забалежителностите на града, определен за”Европейска столица на културата през 2010 година”. 10 милиона евро  са предвидени за културни проекти през следващите няколко години, информира кметът на града Петер Ташнади. Той и д-р Каталин Сили предложиха на Георги Пирински  българската култура да бъде по достоен начин представена в рамките на предстоящите културни прояви. Председателят на Народното събрание получи   почетния плакет “Пейч – културна столица на Европа”.

По-рано същият ден председателят на Народното събрание Георги Пирински и председателят на унгарския парламент д-р Каталин Сили  положиха венци пред мемориала на българските воини, погребани в Харкан.

Унгарският парламентарист Матяш Йорши бе удостоен с почетен плакет на Народното събрание и грамота за принос към европейската перспектива на България

По време на визитата в Будапеща председателят на парламента удостои с почетен плакет на Народното събрание и грамота председателя на Комисията по европейски въпроси на унгарския парламент г-н Матяш Йорши. Отличието е израз на признателност за личния му принос и оказаното съдействие и подкрепа за членството на България в Европейския съюз. На церемонията по връчването на наградата Георги Пирински отбеляза и забележителните усилия на Матяш Йорши за освобождаването на българските медицински сестри.

Водещи новини

Времето