Георги Пирински се срещна с министър-председателя на Великото Херцогство Люксембург

Георги Пирински се срещна с министър-председателя на Великото Херцогство Люксембург

Георги Пирински се срещна с министър-председателя на Великото Херцогство Люксембург

26 септември 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 26 септември 2007 г. с министър-председателя на Великото Херцогство Люксембург Жан-Клод Юнкер. Гостът е на официално посещение у нас по покана на министър-председателя на България.

В началото на срещата председателят на парламента поздрави Жан-Клод Юнкер по случай награждаването му с орден "Стара планина" - първа степен и отбеляза, че отличието е израз на високата оценка и признателност за личния му принос за утвърждаване на европейската перспектива на България.

Георги Пирински запозна премиера на Люксембург със законодателните приоритети на българския парламент. Той подчерта, че първите две години от работата на 40-то Народно събрание са били подчинени на приемането на внушително по обем законодателство, свързано с Европейския съюз. От 1 януари 2007 г. България вече изпълнява задълженията си като страна-членка и се стреми да дава своя принос за развитието на съюза, изтъкна председателят на парламента. Той допълни, че в момента са налице повишени очаквания сред гражданите и затова стремежът на страната ни е да бъдат оползотворени максимално стратегическите предимства на членството. На този стремеж е подчинена и дейността на Народното събрание през третата година от неговата работа, посочи Георги Пирински.

Високо ценим ролята на България в Европейския съюз, защото със своя регионален опит страната ви обогати съюза, заяви от своя страна министър-председателят на Люксембург. Общоевропейската политика трябва да се възполва в още по-голяма степен от българския опит в областта на регионалното сътрудничество, допълни той.

Икономическото развитие на България, проблемът за повешаване на производителността, еврозоната и трудовият пазар в Европа бяха сред основните теми по време на срещата.

Убедени сме, че България успешно ще се присъедини към еврозоната и ще въведе еврото, за което са необходими още усилия, но и постигнатото досега е впечатляващо и окуражаващо, каза Жан-Клод Юнкер и подчерта, че в реформите трябда да се бърза бавно.

Председателят на Народното събрание заяви, че стратегическа цел на България е да намери най-правилния път за ускорено икономическо развитие в рамките на Европейския съюз. В тази връзка сред основните приоритети е пълноценното усвояване на средства от европейските фондове, отбеляза Георги Пирински.

Водещи новини

Времето