Георги Пирински се срещна с министъра на външните работи на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер

Георги Пирински се срещна с министъра на външните работи на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер

ГЕОРГИ ПИРИНСКИ СЕ СРЕЩНА С МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ ФРАНК-ВАЛТЕР ЩАЙНМАЙЕР

20 септември 2007 г.

Председателят на парламента Георги Пирински се срещна на 20 септември 2007 г. в Народното събрание с министъра на външните работи на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Германският външен министър е на еднодневно посещение в България по покана на българския си колега Ивайло Калфин.

Георги Пирински поздрави госта по повод награждаването му с орден "Стара планина" - първа степен. Той подчерта, че отличието е израз на искрена и дълбока признателност на цялото българско общество за подкрепата на Германия за членството на страната ни в Европейския съюз. Радвам се, че мога да потвърдя тази признателност и от името на българския парламент, заяви на срещата председателят на Народното събрание. Той благодари и за активната роля на Германия за освобождаването на българските медицински сестри. Двамата бяха единодушни, че благоприятното разрешаване на случая е бил красноречив израз на солидарността на европейските страни.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер благодари за подкрепата на България по време на германското председателство на Европейския съюз и допълни, че успехът на Германия по време на председателството не би бил възможен без конструктивната подкрепа на страни като България, за които основен приоритет е бъдещето на Европа.

Георги Пирински изрази надежда, че като домакин на Регионалния секретариат на парламентарното сътрудничество българският парламент ще даде своя принос също и за развитието на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа. Подготовката на новия Договор на Конституция на Европа, както и бъдещето на Косово също бяха сред основните теми на разговора.