Среща на Георги Пирински с председателя на Комисията по външна политика и емиграционни въпроси на Сената на Италия

Среща на Георги Пирински с председателя на Комисията по външна политика и емиграционни въпроси на Сената на Италия

Среща на Георги Пирински с председателя на Комисията по външна политика и емиграционни въпроси на Сената на Италия

12 септември 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 12 септември 2007 г. с председателя на Комисията по външна политика и емиграционни въпроси на Сената на Италия Ламберто Дини и водената от него делегация. Италианските парламентаристи са на официално посещение в България по покана на председателя на Комисията по външна политика на българския парламент.

В разговора бе потвърдена взаимната висока оценка за развитието на отношенията между България и Италия, за което убедително свидетелстват активният политически диалог и обемът на двустранните търговско-икономически връзки. Председателят на Комисията по външна политика на Италианския Сенат подчерта, че стабилното развитие на страната ни е сериозна предпоставка за реализиране на нови инвестиционни проекти в България. Той сподели категоричното си разбиране, че бъдещето на България и на Италия е пряко обвързано с успеха на Европейския съюз и на европейската интеграция.

Председателят на Народното събрание подчерта на срещата, че днес националните парламенти имат решаваща роля за укрепването на Евросъюза. Като пример за регионално сътрудничество той посочи, че българският парламент е избран за домакин на Регионалния секретариат на парламентарното сътрудничество и това е част от трансферирането на дейността на Пакта за стабилност върху структурите на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа.

Георги Пирински изрази благодарност за особената съпричастност и подкрепата на Италия за членството на България в Европейския съюз и определи визитата на госта като още един сигнал за ангажираност в стремежа за засилване на диалога. Той изрази признателност и за активната подкрепа на Италия за освобождаването на българските медицински сестри в Либия.

Италианските парламентаристи се срещнаха още с председателя на Комисията по външна политика Соломон Паси, с членове на Комисията и с членовете на парламентарната група за приятелство България – Италия. Соломон Паси и Ламберто Дини направиха изявления за медиите.

Водещи новини

Времето