Георги Пирински се срещна с посланика на Япония по повод окончателното му отпътуване от България

Георги Пирински се срещна с посланика на Япония по повод окончателното му отпътуване от България

ГЕОРГИ ПИРИНСКИ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА ЯПОНИЯ ПО ПОВОД ОКОНЧАТЕЛНОТО МУ ОТПЪТУВАНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ


23 август 2007 г.


Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 23 август 2007 г. посланика на Япония в България Н. Пр. Коичиро Фукуи по повод окончателното му отпътуване от страната.


В разговора бе потвърден стремежът на двете страни за нов етап в развитието на двустранното сътрудничество, основан на традиционното приятелство и партньорство. Георги Пирински поздрави посланик Фукуи по повод удостояването му с орден “Стара планина” – първа степен и се присъедини към оценката за съществения принос на японския дипломат за развитието и укрепването на двустранните връзки.


Председателят на парламента и японският посланик обмениха мнения за състоянието и развитието на отношенията между България и Япония. Със задоволство бе отбелязано, че между двете страни се води интензивен политически диалог, налице е стремеж за постигане на още по-активни икономически отношения и засилен обмен в областта на културата.


Те подчертаха, че парламентарните контакти имат ключова роля за партньорството между двете страни и декларираха воля за тяхното продължаване и задълбочаване.


Георги Пирински изтъкна значението на подкрепата на Япония за реформите в България през последните години. Потвърдено бе желанието за продължаващо инвестиционно и търговско-икономическо сътрудничество и след членството на България в ЕС. Председателят на българския парламент изказа специална благодарност за отпусната от японска страна безвъзмездна помощ за изграждането на Музей на тракийското изкуство в Източните Родопи, за която посланик Фукуи има съществен принос.


Председателят на Народното събрание пожела успех в бъдещата дипломатическа мисия на посланик Фукуи. Той предаде чрез японския посланик поздрави на новоизбрания през август тази година председател на Горната камара на японския парламент – г-н Сацуки Еда.

 
В знак на признателност Коичиро Фукуи получи почетния плакет на Народното събрание.

Времето