По инициатива на студенти от Харвард деца, лишени от родителски грижи, посетиха Народното събрание

По инициатива на студенти от Харвард деца, лишени от родителски грижи, посетиха Народното събрание

По инициатива на студенти от Харвард деца, лишени от родителски грижи, посетиха Народното събрание

2 август 2007 г.

Защо народните представители спорят и къде гражданите могат да кажат мнението си по приеманите закони. Това бяха сред въпросите, които най-много вълнуваха младежите от домове за деца, лишени от родителски грижи, които посетиха на 2 август 2007 г. парламента.

Визитата на 36 младежи от пет социални домове е в рамките на проекта на Клуба на българските студенти в Харвард “Стъпка за България”. Тази година програмата се осъществява от 25 юни до 3 август. По молба на организаторите и участниците в нея заключителните занимания на децата бяха в пленарната зала на Народното събрание. Децата бяха придружавани от американски студенти-доброволци, които работят за осъществяването на проекта в България.

Децата разгледаха сградата на парламента и експозицията с портретите на председателите на Народното събрание. Най-голям интерес предизвика посещението им в пленарната зала. На дискусията младежите се интересуваха още от направеното от парламента във връзка със случая с българските медици в Либия и тяхното освобождаване. Това е и темата, която те определиха като най-важна за страната през последните седмици. Децата задаваха въпроси за това какъв е редът в пленарната зала, как депутатите гласуват и какво се случва, когато народен представител забрави или загуби картата си за гласуване. На всички тези въпроси отговаряше представител на парламентарния отдел за връзки с обществеността. Служителят провокираше познанията и въображението на младите участници по темите: “Има ли разлика между правителство и Народно събрание?”, “От кого се пишат законите?”, “Защо и откога имаме парламент?”.

„Стъпка за България” е лятна образователна порграма, чрез която студенти от Харвардския университет си партнират с български студенти и ученици в работата си с младежи, лишени от родителска грижа. Занятията са протекли в рамките на шест седмици, като акцент в тях са били добиването на добри познания по английски език и работа с компютър, развитие на аналитичното и творческо мислене на децата.

В проекта тази година са се включили 8 студенти от Харвард и 10 студенти от СУ „Св. Климент Охридски” и Американския университет в Благоевград, както и ученици от Американския колеж и Първа английска гимназия в София.

Времето