Изявление на председателя на Народното събрание Георги Пирински в пленарната зала по повод завръщането на българските медици в Родината

Изявление на председателя на Народното събрание Георги Пирински в пленарната зала по повод завръщането на българските медици в Родината

Изявление на председателя на Народното събрание Георги Пирински в пленарната зала по повод завръщането на българските медици в Родината

24 юли 2007 г.

Днес Народното събрание изживява заедно с цялото българско общество мигове на дълбоко удовлетворение от завръщането у нас и възстановяването на свободата на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Снежана Димитрова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, д-р Здравко Георгиев и д-р Ашраф. Споделяме всеобщата радост на цялото общество от възтържествуването на истината за невинните ни медици и връщането им в средите на своите семейства и близки.

Нека признаем, че тази успешна развръзка стана възможна благодарение на обединените усилия и солидарността на държавните институции, неправителствени организации, медии, световно известни личности, водещи специалисти и не на последно място на парламентаристи от всички краища на света.

У нас дългогодишните търпеливи усилия на българската дипломация и на държавните органи се съчетаха с нарастващата активност на гражданското общество, на формираните граждански инициативи, намерили изява чрез активната роля на медийната общност.

Ние се убедихме също от първите дни на членството на България в ЕС и почувствахме силата на европейската солидарност в позициите и действията на европейските институции и страните-членки. И чрез председателството на Германия, и в усилията на страни като Великобритания, Италия, Гърция и в решаващата роля на Франция и на нейния президент в последния етап от усилията за освобождаването на медиците.

Те бяха ярка проява на категоричния им ангажимент за освобождаването на без вина осъдените европейски граждани. Усилията на европейските институции и правителства бяха мощно насърчавани и подкрепяни от масовите граждански акции на юристи и медици, на журналисти и политици, които бяха убедителни изяви на ангажираното европейско гражданско общество.

Също така от първостепенно значение бяха усилията на другите наши партньори и приятели от всички краища на света и тяхната решимост да останат солидарни с България до окончателното разрешаване на случая със сънародниците ни.

В своята декларация от 19 декември миналата година нашето Народно събрание решително отхвърли присъдите срещу медиците и отправи апел към приятелите ни по света да подкрепят усилията ни за незабавно освобождаване на несправедливо осъдените. Само преди няколко дни ние отново заявихме, че въпросът ще бъде приключен, когато съгражданите ни стъпят на родна земя.

Българските евродепутати направиха много за ангажирането на Европейския парламент, на Съвета на Европа за приемането на недвусмислени позиции и призиви за освобождаването на медиците. Бих искал да отбележа приноса на националните парламенти на страните-членки, на организации от тези страни , които бяха особено категорични в своята подкрепа.

Нека сега пожелаем на щастливо завърналите се наши съграждани бързо да се отърсят от преживените страдания и с помощта на близки и роднини, на цялото общество да се завърнат към нормалния живот. Позволете също да изразя готовността на  българския парламент да спомогне за това завръщане, както и да съдействаме за среща на освободените медици с онези парламентаристи и общественици, впрегнали се за тяхното освобождаване.

Времето