Народното събрание бе домакин на традиционния форум по повод годишнината от приемането на Конституцията на 12 юли 1991 г.

Народното събрание бе домакин на традиционния форум по повод годишнината от приемането на Конституцията на 12 юли 1991 г.

Народното събрание бе домакин на традиционния форум по повод годишнината от приемането на Конституцията на 12 юли 1991 г.

11 юли 2007 г.

На 12 юли 1991 г. в Народното събрание възтържествува духът на съгласието и разбирането, че на първо място трябва да бъдат поставени интересите на обществото, на страната и на народа пред всички други интереси, разбирания, противоречия и емоции. Това заяви Георги Пирински при откриването на дискусията на тема “Конституцията и публичният интерес в условията на членство в Европейския съюз”. Традиционният форум по повод годишнината от приемането на Конституцията се проведе на 11 юли 2007 г. в зала “Изток” на Народното събрание. Дискусията бе организирана от ръководството на 40-то Народно събрание, Сдружение “Конституционализъм и демокрация” и Българската асоциация по политически науки.

В обръщението си към участниците във форума Георги Пирински отбеляза, че дискусията по повод датата 12 юли 1991 г. е една от добрите традиции, която през годините се е утвърдила в обществото. Тази дата е само поводът да се осмислят мястото и ролята на Конституцията като висш акт на суверенната народна воля. Целта на днешната дискусия е да разгледа Конституцията през призмата на публичния интерес, прочетен в условията на членство в ЕС, посочи председателят на Народното събрание.

16 години Конституцията е в живота на държавата и обществото и го движи напред, посочи в изказването си пред участниците в дискусията Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев. Той допълни, че именно тя се е оказала двигател на модерното, демократичното развитие на нова България. Със своите ръководни принципи Конституцията е въвела държавата ни в света на европейските и атлантическите ценности, подчерта той.

Парламентаристи, конституционалисти, политици и общественици дебатираха по темите “Конституцията и публичният интерес в условията на членство в Европейския съюз”, “Конституционната рамка за съчетаването на частните и груповите с публичните интереси” и “Конституцията и взаимодействието между властите в новия политически контекст”. Доклади по тях представиха депутатите Георги Близнашки от Коалиция за България и Светослав Малинов от ДСБ, политологът Антоний Тодоров и конституционният съдия Пламен Киров.