Германия отдава голямо значение на сътрудничеството с България и я разглежда като равноправен партньор в ЕС, заяви в Народното събрание президентът на Германия Хорст Кьолер

Германия отдава голямо значение на сътрудничеството с България и я разглежда като равноправен партньор в ЕС, заяви в Народното събрание президентът на Германия Хорст Кьолер

Германия отдава голямо значение на сътрудничеството с България и я разглежда като равноправен партньор в ЕС, заяви в Народното събрание президентът на Германия Хорст Кьолер

4 юли 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 4 юли 2007 г. с президента на Федерална Република Германия проф. д-р Хорст Кьолер, който е на официално посещение в България. В срещата участваха заместник-председателите на парламента Юнал Лютфи, Анастасия Мозер, Филип Димитров, Петър Берон, председатели и представители на ръководствата на парламентарните групи, на Комисията по европейска интеграция и на Групата за приятелство България – Германия. Сред германските гости бяха Марлене Мартлер, председател на Комисията по туризъм в германския Бундестаг, държавният министър за Европа Гюнтер Глозер и председателят на Групата за приятелство Германия – България Михаел Щюбген.

Георги Пирински и присъстващите на срещата народни представители изразиха пред федералния президент поздравления за успешното германско председателство на Европейския съюз. Изказана бе и благодарност за последователната ангажираност на Германия по случая с осъдените на смърт български медицински сестри в Либия.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински запозна германския гост с интензивната законодателна дейност на 40-то Народно събрание, свързана с подготовката за членство на България в ЕС. Той подчерта, че този национален приоритет е бил последователно подкрепян от всички народни представители и всички политически сили. Със значителната по обем законодателна работа парламентът даде своя принос за успешното присъединяване към Евросъюза, отбеляза Георги Пирински и допълни, че сега най-важната функция на НС е да наблюдава прилагането на законите и да се стреми да отговаря на вече по-високите очаквания на обществото в условията на членството.

Георги Пирински благодари за активната подкрепа на Германия през целия период на подготовка на страната ни за членство в ЕС, която по думите му не е била формална, а критична, ангажирана и партньорска. Сред актуалните приоритети в законодателната дейност на НС председателят на парламента открои повишаването на жизненото равнище на гражданите и защитата на техните права, изпълнението на препоръките в областта на правосъдието и вътрешните работи, по-нататъшна хармонизация на законодателството и подготовката за местните избори.

Като предизвикателство пред развитието на двустранните отношения председателят на парламента изтъкна необходимостта от още по-динамичен ръст на българския износ, по-активно инвестиционно сътрудничество, особено в сферата на промишлеността и технологиите, и активизиране на контактите в областта на туризма.

Федералният президент на Германия проф. д-р Хорст Кьолер поздрави българските парламентаристи и даде висока оценка за тяхната успешна законодателна работа, свързана с подговката за членство в ЕС. Той подчерта, че Германия отдава голямо значение на сътрудничеството си с България и я разглежда като равноправен партньор в ЕС. Готови сме и занапред да ви подкрепяме, ще продължим съдействието си за продължаващите реформи в ключови сфери като правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност, заяви на срещата Хорст Кьолер.

В отговор на изразената благодарност от страна на българските парламентаристи за подкрепата на Германия по случая с осъдените на смърт български медицински сестри в Либия, Федералният президент посочи, че усилията на страната му ще продължат. Искам да вярвам, че вече се намираме в благоприятен етап, посочи той.

“Народното събрание е сърцето на българската демокрация, чиято същност е дебатът. Тук той се осъществява за доброто и за благото на народа”, написа проф. д-р Хорст Кьолер в Почетната книга на парламента.