Парламентът прие на второ четене законопроекта за Националния архивен фонд

Парламентът прие на второ четене законопроекта за Националния архивен фонд

Парламентът прие на второ четене законопроекта за Националния архивен фонд


29 юни 2007 г.

Срокът на запазване на документите, отразяващи основните дейности в държавните организации, ще бъде 20 години, реши Народното събрание. На заседанието си на 29 юни 2007 г. парламентът прие на второ четене законопроекта за Националния архивен фонд.


Държавна агенция "Архиви" става правоприемник на Главно управление на архивите при Министерския съвет. Тя трябва да създаде и поддържа Регистър на Националния архивен фонд в електронен формат и автоматизирана информационна система на архивите.


Документите в частни архиви за историята на България трябва да се декларират пред Държавна агенция "Архиви" или пред нейни структури. Тези, които са определени като ценни, трябва да се вписват в Регистъра на Националния архивен фонд в едномесечен срок от декларирането им и да се предоставят за публично използване.


Да се създаде Български ветеринарен съюз, който да контролира и търси отговорност на практикуващите ветеринари за неспазването на задълженията им, предвижда приетият на първо четене от Народното събрание законопроект за Националната съсловна организация на ветеринарните лекари.


Парламентът гласува решения за промени в състава на постоянни комисии към Народното събрание. Алиосман Имамов (ДПС) беше освободен като член на комисията по образованието и науката и избран за член на комисията по европейските въпроси. Неговото място в комисията по образованието и науката заема Хюсеин Хамди (ДПС). Депутатът от ДПС Нигяр Джафер беше избрана за член на комисията по политиката при бедствия и аварии. Тя беше освободена като член на комисията по парламентарна етика и нейното място заема Хюсеин Хамди.


Народното събрание освободи Борислав Китов (БНС) като заместващ член на  делегацията в Парламентарната асамблея на ОССЕ и избра на негово място Анастасия Мозер (БНС).


Във времето за парламентарен контрол на въпроси на депутати отговориха министър-председателят Сергей Станишев и министрите Емилия Масларова, Пламен Орешарски и Румен Петков.