В парламента бе представена за първи път изложба, посветена на старобългарския пограничен вал Еркесията

В парламента бе представена за първи път изложба, посветена на старобългарския пограничен вал Еркесията

В парламента бе представена за първи път изложба, посветена на старобългарския пограничен вал Еркесията

27 юни 2007 г.

Изложба, посветена на старобългарския пограничен вал в Тракия – Еркесията, бе открита на 27 юни 2007 г. в Клуба на народния представител в парламента. Това е първото представяне на експозицията пред публика.

Изложбата е подготвена от Национален инициативен комитет за възстановяване на Еркесията под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински и се осъществява по идея и с финансовата подкрепа на народния представител Петър Кънев и на евродепутата Маруся Любчева.

Еркесията е най-голямото, най-известното и най-дългото запазено защитно землено укрепление на юг от река Дунав, очертаващо обширната територия на България през VIII – X век. Съоръжението е дълго 148 километра и е видимо от Космоса. Освен действителна охраняема граница между България и Византия, то е било и добре уредена митническа граница.

Експозицията откри председателят на Народното събрание Георги Пирински. Той определи Еркесията като уникален исторически паметник и посочи, че в съоръжението могат да се видят всички признаци на една сериозна държава, на българската държава от онзи период на Средновековието, когато тя е отстоявала своя авторитет и правото си на независимо съществуване и със силата на оръжието, и със силата на дипломацията, и с интрументите на митническата политика, на граничните контролно-пропускателни пунктове и на всички други съоръжения, които говорят за едно равностойно взаимоотношение с най-великата тогава империя. Георги Пирински отбеляза, че това е обект, който е предмет на засилен интерес на най-видни историци до ден днешен и безценно историческо наследство.

Авторът на проекта „Еркесията” Стефан Пейков посочи, че това е най-дългото крепостно съоръжение в Европа, по-дълго от прочутия Адрианов вал в Англия, който е малко над 100 километра. Еркесията е отбелязвала границата на българската държава в най-трудните времена, когато тя е трябвало да се наложи над такъв съсед като Византия, отбеляза той. По думите му съоръжението в продължение на столетия е значело за целия цивилизован свят, че оттук започва България.

Стефан Пейков каза, че в изложбата са показани документи от австрийския Генерален щаб, които дори и в края на миналия век третират съоръжението като реално използваемо. Представена е и Карта на Македония и Одринския вилает от 1912 г., в която българските военни топографи картотекират вала в навечерието на Балканската война като използваем. В експозицията е показан и един опит за реконструкция на вала в община Тунджа, която първа подкрепи инициативата и документални снимки на съоръжението днес. С тази изложба започва верига от инициативи, които вероятно ще завършат в Европейския парламент, нашата амбиция е да покажем мястото на България в европейската културна история, заяви Стефан Пейков.

На откриването на изложбата присъстваха народни представители и гости.

Времето