Във Варна бе открито 29-то пленарно заседание на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

Във Варна бе открито 29-то пленарно заседание на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

Във Варна бе открито 29-то пленарно заседание на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество


13 юни 2007 г.

Със слово на председаталя на Народното събрание Георги Пирински официално бе открито 29-то пленарно заседание на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. България е домакин на пролетната сесия на Генералната асамблея на ПАЧИС, която се провежда на 13 и 14 юни 2007 г. във Варна. В работата на регионалния форум участват над 140 депутати, представители на Европейския парламент и на Европейската комисия, наблюдатели и гости. На откриването бяха прочетени послания към участниците и гостите на заседанието от името на Президента Георги Първанов и председателя на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество и министър на външните работи на Република Турция Абдула Гюл.


България е страна-председател на Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество за първото полугодие на 2007 г. Главният акцент в работата на Асамблеята във Варна е активизирането на отношенията между ЧИС и ЕС и задълбочаването на взаимодействието между ПАЧИС и Европейския парламент.
 
В словото си при откриването председателят на българския парламент заяви, че не случайно домакин на форума е морската столица на България, която е известна не само със своята красота, но е и един от най-динамично развиващите се центрове на Черно море.


Георги Пирински, който председателства ПАЧИС през първото полугодие на 2007 г., изрази очакването, че заседанието ще стане важно събитие за Черноморското сътрудничество в светлината на новите сериозни перспективи пред нашия регион.


Той изтъкна, че днес Организацията на ЧИС навлиза в нов етап на развитие, набира сила тенденцията за все по-тясно взаимодействие на Черноморския регион с интеграционните процеси в Европа.  Парламентарната асамблея на ЧИС продължава да разширява дейността си и да се утвърждава като сериозен фактор за политическата и икономическата стабилност в региона, подчерта Георги Пирински.


Той допълни, че в периода на българското председателство са направени нови стъпки за решаването на важни за страните-членки въпроси. В икономическата сфера е било обсъдено състоянието и перспективите на риболова, както и сътрудничеството в областта на високите технологии. Конкретни препоръки са направени по развитието на Болонския процес и реформите в системите на висшето образование. Подчертано внимание е било обърнато върху споразуменията за партньорство и сътрудничество на страните-членки с ЕС, изтъкна Георги Пирински.


В заключение председателят на Народното събрание фокусира вниманието на участниците във форума върху случая с осъдените на смърт български медици в Либия.


Ние трябва да затвърдим усилията си с оглед намиране на бързо и взаимно удовлетворяващо решение на този проблем, изтъкна председателят на парламента. Той посочи, че случаят „Бенгази” се състои от две неразделни части и трябва да се работи съвместно, когато се разглежда всяка от тях.


«Потвърждавайки нашето състрадание към заразените с вируса на СПИН либийски деца, ние ще продължим да оказваме съдействие с цел намаляване страданията им и предпазване от подобни трагедии в бъдеще. Междувременно ще наблегнем на усилията си за освобождаване на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт противно на всички научни доказателства. Нашата надежда е, че засилените опити за решаване на този изключително деликатен въпрос ще доведат до неговото успешно и благоприятно разрешаване»,заяви председателят на българския парламент. 

“Организацията на ЧИС и Европейският съюз: Ново евро-черноморско партньорство” е темата на първото заседание на форума. По нея се изказват представителите на парламентите от страните-членки на ПАЧИС, депутати от Европейския парламент, представители на Организацията на ЧИС, международни парламентарни организации и европейски структури.


През първия ден участниците обсъждат информация за дейността на ЧИС и проектите, налагащи прякото въвличане на законодателните органи на страните-членки на ПАЧИС, както и въпроси, свързани с икономиката, търговията, технологиите и околната среда. Приети ще бъдат заявления на ПАЧИС по повод 15-та годишнина на ЧИС и по енергийния проблем в страните от Югоизточна Европа.


Правни и политически въпроси, култура, образование и социални въпроси, както и финансови въпроси ще обсъждат делегатите на форума на 14 юни 2007 г. Предвидено е същия ден да бъдат избрани четирима заместник-председатели на ПАЧИС и да се определят датата и мястото за провеждане на Есенната сесия на Генералната асамблея през 2007 г.


Председателството на ПАЧИС за второто полугодие на 2007 г. се  поема от Грузия.


 
Слово на председателя на Народното събрание при откриването на 29-то пленарно заседание на Генералната асамблея на ПАЧИС

Варна, 13 юни 2007 г.


Уважаеми участници в Генералната асамблея,
Уважаеми гости,
Дами и господа,

Позволете ми да приветствам участниците в Двадесет и девотото пленарно заседание на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество. От името на Народното събрание на Република България приветствам присъстващите тук членове на националните делегации на ПАЧИС.


Признателни сме за проявеното уважение към форума от представителите на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество, на международните парламентарни асамблеи и национални парламенти със статут на наблюдатели, на други международни организации, от членове на дипломатическия корпус и гости. Бих искал да отбележа присъствието на членове на Европейския парламент и на други европейски структури.


Поканихме ви във Варна, морската столица на България, не само поради нейната красота, но и като един от най-динамично развиващите се центрове на Черно море.


Вярвам, че това заседание ще стане важно събитие за Черноморското сътрудничество в светлината на новите сериозни перспективи пред нашия регион.

Уважаеми колеги,
През 15-те години от основаването си, които съвсем наскоро тържествено ще отбележим в Истанбул, Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество извървя немалък път и натрупа опит в оползотворяването на големите потенциални възможности на регионалното сътрудничество.  Принос за това има и нашата ПАЧИС, която ще навърши своята 15-та годишнина в началото на идната година.


Постигнати бяха обещаващи резултати в конкретни области на взаимодействие. ЧИС се утвърди като форум за контакти и обмяна на идеи по редица въпроси на регионалното сътрудничество, които са от общ интерес за страните-членки.


Както е известно, през април т.г. в Белград бяха подписани  меморандумите за разбирателство по изграждането на Черноморския магистрален пръстен и по развитието на морските пътища, които демонстрираха  готовността на ЧИС да разработва проекти, надхвърлящи регионалната рамка.


Днес Организацията на ЧИС навлиза в нов етап на развитие.  Набира сила тенденцията за все по-тясно взаимодействие на Черноморския регион с интеграционните процеси в Европа. Приетата през  април т.г. Комуникация на Европейската комисия “Black Sea Synergy – a New Regional Cooperation Initiative”  е със съществен принос за очертаването на новите хоризонти на това взаимодействие и за разработването на практически мерки в тази насока.

 
Новата политика на ЕС към Черноморския регион се нарежда до   отношенията на Общността спрямо Евро-средиземноморското партньорство и Северното измерение и ни изправя пред предизвикателството да намерим конкретни пътища и подходи за развитие на евро-черноморското партньорство. Това може да стане както чрез реалното активизиране на политическия диалог на високо равнище, така и в реализирането на конкретни проекти от регионално и общоевропейско значение.

Черноморската Синергия е в синхрон и с интересите на държавите от региона на Каспийско море и Централна Азия – партньори на ЕС в Стратегията му за Централна Азия.


Развитието на интеграционните процеси ще изисква допълнителни колективни усилия за повишаване на сигурността и стабилността на Черноморския регион. Този важен фактор, в съчетание с провеждането на последователна добросъседска политика, е в състояние да създаде нова благоприятна среда за намирането на решения за преодоляването на съществуващи открити конфликти, които предизвикват загриженост.

Уважаеми дами и господа,
Парламентарната асамблея на ЧИС  продължава да разширява дейността си и да се утвърждава като сериозен фактор за политическата и икономическата стабилност в региона. В периода на българското председателство бяха направени нови стъпки за решаването на важни за страните-членки въпроси. В икономическата сфера бе обсъдено състоянието и перспективите на риболова, както и сътрудничеството в областта на високите технологии. Конкретни препоръки бяха направени по развитието на Болонският процес и реформите в системите на висшето образование. Подчертано внимание бе обърнато върху споразуменията за партньорство и сътрудничество на страните-членки с ЕС.


Новият етап в развитието на Черноморското сътрудничество налага постигането на по-високото ниво на взаимодействие между ПАЧИС и ЧИС, което да съответства на европейските критерии. Отворена за сътрудничество с уважавани международни парламентарни организации, Асамблеята засилва конструктивната си роля за развитието на парламентарната дипломация като ефикасно средство за разширяване на икономическото сътрудничество и укрепване на климата на взаимно разбирателство в Черноморския регион.


Дискусията, която ни предстои да проведем, показва значението, придавано от ПАЧИС на по-нататъшното развитие на отношенията на ЧИС с ЕС. Нашата Асамблея и особено страните-членки, които са и членки на Общността, следва да работят за осезаемото активизиране на диалога с ЕС, който да достигне интензивността на отношенията на Общността със съседите й на север и на юг. Необходимо е да се полагат усилия за намирането на прагматични решения и механизми на сътрудничество.  В този контекст е от съществено значение по-нататъшното задълбочаване на отношенията на ПАЧИС с Европейския парламент както на институционално, така и на най-високо равнище.

Дами и господа,
Позволете ми още веднъж да привлека Вашето внимание към трагедията в Бенгази. Ние трябва да затвърдим усилията си с оглед намиране на бързо и взаимно удовлетворяващо решение на този проблем. Случаят „Бенгази” се състои от две неразделни части и ние трябва да работим съвместно, когато разглеждаме всяка от тях.


Потвърждавайки нашето състрадание към заразените с вируса на СПИН либийски деца, ние ще продължим да оказваме съдействие с цел намаляване страданията им и предпазване от подобни трагедии в бъдеще.


Междувременно ще наблегнем на усилията си за освобождаване на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт противно на всички научни доказателства.


Нашата надежда е, че засилените опити за решаване на този изключително деликатен въпрос ще доведат до неговото успешно и благоприятно разрешаване.

Дами и господа,
Позволете ми още веднъж да ви благодаря за участието в това мероприятие и да ви пожелая успешна и конструктивна работа.


Обявявам Двадесет и деветото пленарно заседание на Генералната асамблея на ПАЧИС за открито.   

 

Водещи новини

Времето