Народното събрание обсъди на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните избори

Народното събрание обсъди на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните избори

Народното събрание обсъди на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните избори

6 юни 2007 г.

Народното събрание обсъди на заседанието си на 6 юни 2007 г. на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните избори. Право да бъдат избирани за общински съветници да имат и гражданите на държава - членка на ЕС, постоянно пребиваващи на територията на съответната българска община, които не са лишени от правото да се кандидатират в държавата-членка по произход, или в друга държава - членка на ЕС, предвиждат промените. С измененията се уреждат предпоставките, при които граждани на друга държава-членка на ЕС, имащи разрешение за постоянно или продължително пребиваване на територията на съответната община към датата на насрочване на изборите, могат да избират общински съветници и кметове. Предвижда се това да става въз основа на предварително подадено от гражданина на ЕС заявление до общинската администрация.

Парламентът обсъди също на първо четене четири законопроекта за промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), внесени от Захари Георгиев (Коалиция за България), от независимите депутати Стела Банкова и Минчо Христов, от Иван Костов (ДСБ) и от Министерския съвет.

Народните представители обсъдиха на заседанието си ратификация на международни договори с десет зависими и асоциирани територии - островите от Ламанша, остров Ман и острови от Карибския басейн, за облагане с данъци на доходите от спестявания под формата на лихвени плащания. Целта е да бъде унифициран режимът между всички държави-членки на ЕС, се посочва в доклада на комисията по външна политика.

Народното събрание обсъди на второ четене промени в Закона за достъп до обществена информация и прекрати пълномощията като народен представител на Кирчо Атанасов (заместник-министър на образованието и науката). Той беше обявен за избран с решение на Централната избирателна комисия на мястото на Атанас Папаризов (Коалиция за България), който стана евродепутат.

Водещи новини

Времето