Бразилски парламентаристи в подкрепа на българските медицински сестри

Бразилски парламентаристи в подкрепа на българските медицински сестри

Бразилски парламентаристи в подкрепа на българските медицински сестри

15 май 2007 г.

“Манифест за освобождаване на петте медицински сестри и един палестински лекар, обвинени в умишлено заразяване с вируса на СПИН на стотици деца в либийска болница” прие на заседанието си на 9 май Комисията по международни отношения и национална отбрана на Камарата на депутатите в бразилския Национален конгрес.

Документът е предложен за разглеждане от председателя на Комисията  Карлос Едуардо Виейра да Куня.

Текстът на документа гласи:

Манифест на Комисията по международни отношения и национална сигурност на Камарата на депутатите

Международната общност следи с растящо внимание делото срещу пет български медицински сестри и палестински лекар, обвинени в умишлено заразяване на стотици деца с вируса на СПИН, в болница Ал-Фатих, в либийския град Бенгази.

При разследване на достойното за съжаление заразяване, вследствие на което досега са починали около 40 деца, при голям национален ужас, няколко здравни работници са задържани, през 1999 г., обвинени в заразяване с вируса на СПИН на деца от това здравно заведение, като част от предполагаема конспирация на ЦРУ и израелските тайни служби.

Проведеното през 2004 г. дело завърши с осъждане на пет български медицински сестри и един палестински лекар, работещи в тази болница. Върховният съд на Либия разгледа обжалването и нареди ново дело, което през декември 2006 г. потвърди осъждането на обвиняемите на смърт чрез разстрел.

Осъждането на тези професионалисти, станали известни като “Шестимата от Бенгази”, предизвика силен потрес сред международната общност, т. к. представени улики доказаха, че са погазени правата на обвиняемите и техните признания са получени посредством мъчения.

Освен това, пренебрегнати са представени технически улики, като поръчания от либийското правителство доклад на професорите Люк Монтание и Виторио Колици, в който, след изчерпателна работа, включително генетичен анализ на намерени в заразените деца вируси, категорично заключи, че заразяването е вследствие на болнична инфекция, започнала преди пристигането на обвиняемите в Либия.
В рамките на сегашните международни отношения, при които се защитава все повече напредъкът и заздравяването на регионалните системи за глобална защита на човека, следва да бъде разобличено и преследвано всяко действие или бездействие, представляващо крачка назад в започналата в средата на миналия век борба на международната общност за достойнството на човека.

Издирването на отговорните за заразяването на либийските деца в болницата Ал-Фатих трябва да се придържа към целите на правосъдието и да спазват постановките на полагаемия съдебен процес, белязан с прозрачност и лишен от своеволия и неправомерна външна намеса.

На защитата трябва да бъдат осигурени нейните права и към задържаните обвиняеми да бъдат приложени принципите и нормите на дължимите човешки права, като им се гарантира физическа и морална неприкосновеност.

Наред с това, имащите отношение основни международни действащи лица трябва да спомагат за диалог, вместо за противопоставяне, като използват дипломатическите канали за търсене на удовлетворително за всички страни решение.

В рамките на скорошния процес на сближаване със западните сили, Либия се присъедини към значителни международни договори за човешките права и е отбелязан напредък на страната в тази област.

В хода на този нов етап на отношенията, международната общност, особено Европейският съюз, на който България е член от началото на тази година, оказа значителна помощ на либийското правителство за решаване на произтичащите от заразяването проблеми.

В този смисъл, ние, парламентаристите от Комисията по международни отношения и национална отбрана на Камарата на депутатите, имайки предвид, че Бразилия се ръководи в международните си отношения от принципите на предимството на човешките права и мирното решаване на конфликтите, потвърждаваме нашата позиция за решаване на случая на “Шестимата от Бенгази” според заложените в този Манифест принципи.

Накрая, призоваваме либийските правителствени власти, при разглеждането на последното обжалване пред Върховния съд, да отменят осъдителната присъда и справедливостта да възтържествува, като се осигури път за освобождаване на българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинския лекар Ашраф ал-Хаджудж.