Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с представители на ромски организации

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна  с представители на ромски организации

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна  с представители на ромски организации

4 май 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 4 май 2007 г. с представители на ромски организации.

Тема на разговора беше социалната интеграция на ромите в българското общество. От ромските организации отбелязаха, че цел на държавата и институциите трябва да бъде работата с децата и младите хора и създаването на работни места и подчертаха необходимостта от повишаване на социалния статус на ромското население.

Представителите на неправителствените организации посочиха, че рамковата програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество, приета от правителството през 1999 г., се нуждае от осъвременяване. Споделено беше, че всички  документи, свързани с интеграцията на ромите в България, са актове на Министерския съвет. В тази връзка беше изразено мнение, че е необходим и акт на парламента по този въпрос. Участниците в срещата отбелязаха, че има приети над 40 документа, свързани с интеграцията на ромите, но няма достътъчно реални действия за осъществяване на заложените политики.

Заместник-председателят на Националния съвет по сътрудничество по етническите и демографските въпроси Мирослав Попов отбеляза, че приемането на рамковата програма е била огромна крачка за интегриране на ромите в българското общество, но допълни, че документът се нуждае от актуализация. Сигурно трябва да бъдем готови в края на годината или в началото на следващата програмата да бъде осъвременена, допълни той.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински каза, че могат да се  разработват конкретни практически решения за създаване на заетост, като се търси взаимодействие между местните власти, бизнеса, централната власт и неправителствените организации. По думите му има основание идеята парламентът да приеме с акт - решение или закон, актуализирана рамкова програма.

Георги Пирински отбеляза, че интегрирането на ромите е въпрос на цялото общество, а не само на една група от него. Той изрази мнение, че трябва да се поддържа пряка връзка между парламента, правителството, местните власти и неправителствените организации и да се следи изпълнението на записаното в документите.