Младежкият европейски парламент прие резолюция за задържаните в Либия български медицински сестри

Младежкият европейски парламент прие резолюция за задържаните в Либия български медицински сестри

Младежкият европейски парламент прие резолюция за задържаните в Либия български медицински сестри

21 април 2007 г.

Делегатите в пролетната сесия на Младежкия европейски проект "Модел на Европейски парламент" приеха на 21 април 2007 г. специална резолюция по въпроса за задържаните в Либия български медицински сестри.

В нея ученици от 27-те страни членки на ЕС, както и от страните кандидатки, настояват за незабавното освобождаване на петте български медицински сестри и палестинския лекар, задържани в Либия, и за тяхното своевременно завръщане. "Моделът Европейски парламент" призовава Европейския съюз да насърчи всички страни-членки да осъдят продължителното задържане на медицинските лица, както и да окажат натиск върху либийските власти за освобождаването им, се посочва в резолюцията. Младежите силно настояват либийските власти да се придържат към Хартата за правата на човека.

Делегатите в пролетната сесия на проекта "Модел на Европейски парламент” изразяват дълбока загриженост  за ситуацията с българските медицински сестри и отношението, което са били принудени да търпят през последните 8 години, както и съчувствието си към заразените със СПИН деца в Либия.

Резолюцията ще бъде изпратена на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Съвета на министрите на ЕС. Тя беше прочетена на български и английски език в пленарна зала на българския парламент.

На 20 и 21 април 2007 г. Народното събрание бе домакин на заключителните дебати от пролетната сесия на Младежкия европейски проект “Модел на Европейски парламент”. Сесията беше от 14 до 22 април в София и в нея участваха повече от 150 младежи на възраст от 16 до 19 години. В проекта представител на България са ученици от Първа английска езикова гимназия в София.

Водещи новини

Времето