Започна официалното посещение в България на председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг

Започна официалното посещение в България на председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг

ЗАПОЧНА ОФИЦИАЛНОТО ПОСЕЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ХАНС-ГЕРТ ПЬОТЕРИНГ

19 април 2007 г.

Със среща с председателя на Народното събрание Георги Пирински започна официалното посещение на председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг. Председателят на Европарламента е на двудневна визита в България по покана на председателя на българския парламент.

Пред своя гост Георги Пирински отбеляза ролята на Народното събрание като една от най-активните институции в периода на присъединяването на България към Европейския съюз. Българският парламент в много отношения е пресечна точка във взаимодействието между България и ЕС. Затова отдаваме голямо значение на визитата Ви у нас, която се осъществява и в момент, когато страната ни е на прага на  избори за български представители в Европейския парламент, подчерта още Георги Пирински.

Чест е за мен, че ще говоря пред българското народно представителство, заяви пред своя домакин председателят на Европейския парламент. Той изтъкна, че България е извървяла дълъг път до членството си в ЕС на 1 януари 2007 г. и Европарламентът винаги е гледал с голямо внимание и симпатия на този процес. Ханс-Герт Пьотеринг подчерта, че сред основните приоритети в момента е необходимостта от вътрешно укрепване на Евросъюза и на неговите институции. Пред българския си колега той изрази задоволство от факта, че с подписването на Договора за присъединяване България е ратифицирала и Европейската конституция.

Председателят на Народното събрание изложи актуалните приоритети в работата на 40-то Народно събрание след присъединяването на България към Европейския съюз. Той допълни, че успешното членство на България в ЕС е отговорен национален приоритет. Пред нас стои задачата както да оправдаем очакванията на гражданите, така и да даваме своя принос в процеса на укрепване на Съюза и задълбочаване на общоевропейския интеграционен процес. Съчетаването на тези две страни, особено в една новоприета държава, не винаги е лесно, посочи Георги Пирински.

Председателят на Народното събрание благодари на своя гост за последователната му и ангажирана позиция по случая с осъдените български медицински сестри в Либия и подчерта, че обществото ни оценява високо подкрепата на Европарламента за тази кауза.

Програмата на визитата на председателя на Европейския парламент продължава със среща с министър-председателя на Република България Сергей Станишев. По-късно той ще открие официално Информационния офис на Европейския парламент за България.

Утре, 20 април 2007 г., Ханс-Герт Пьотеринг ще се срещне с членовете на Председателския съвет на българския парламент. По-късно той ще говори в пленарната зала на Народното събрание. Двамата председатели ще дадат съвместна пресконференция в зала “Запад” на Народното събрание.

Председателят на българския парламент Георги Пирински и Ханс-Герт Пьотеринг ще открият и дискусионен форум с участието на делегати от Международната младежка конференция “Модел на Европейски парламент” (София 2007) и български депутати в Европейския парламент. Дискусията е под надслов “50 години след Рим – каква Европа искаме” и е посветена на 50-та годишнина от подписването на Римските договори.

Водещи новини

Времето