Темата за българските медици в Либия трябва да бъде център на вниманието на целия Европейски съюз и на Европейския парламент, заяви председателят на Чешкия Сенат

Темата за българските медици в Либия трябва да бъде център на вниманието на целия Европейски съюз и на Европейския парламент, заяви председателят на Чешкия Сенат

Темата за българските медици в Либия трябва да бъде център на вниманието на целия Европейски съюз и на Европейския парламент, заяви председателят на Чешкия Сенат

29 март 2007 г.

България е перспективен търговски партньор на Чехия, заяви в Народното събрание председателят на Сената на парламента на Чешката Република Пршемисъл Соботка, който е на официално посещение в България от 28 до 30 март 2007 г.

Пршемисъл Соботка и водената от него парламентарна делегация се срещнаха на 29 март 2007 г. с председателя на Народното събрание Георги Пирински, по чиято покана се осъществява визитата. В разговора  участваха също заместник-председателят на Народното събрание Камелия Касабова и Борислав Великов, председател на Групата за приятелство България – Чехия.

Председателят на Сената на парламента на Чешката Република Пршемисъл Соботка произнесе слово пред народните представители в пленарната зала на парламента. В него той отбеляза, че Чехия искрено е подкрепяла процеса на европейска интеграция на България, водена и от спомени за традиционно добрите отношения между двата народа. Пршемисъл Соботка припомни, че Сената на Чехия пръв ратифицира договора за присъединяване на България към Европейския съюз /ЕС/ и потвърди готовност да бъде споделен с България опитът от първите години от чешкото членство в ЕС.

Председателят на Сената на парламента на Чехия Пршемисъл Соботка и председателят на Народното събрание Георги Пирински направиха  изявление за акредитираните в НС представители на медиите. В отговор на въпрос Пршемисъл Соботка каза, че темата за българските медици, осъдени в Либия, трябва да бъде център на вниманието на целия Европейски съюз и на Европейския парламент. Той припомни, че на 20 декември 2006 г. чешкият Сенат прие решение, с което осъди смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар.

Георги Пирински отбеляза, че в новия етап на развитие на двете страни като членове на ЕС има широко поле за развитие на двустранните отношения. Като членки на ЕС трябва активно да участваме във формирането на основните политики на съюза - енергийна, земеделска, регионална, не само да се стараем да изпълняваме директивите и да получаваме от еврофондовете, посочи Пирински. Той допълни, че ролята на националните парламенти не само не отслабва, а получава нови измерения - и като партньор на правителствата, и като участник в дискусията в Европейския парламент.

Председателите на двата парламента участваха в откриването във Военния клуб на Бизнес форум, организиран съвместно с Българската стопанска камара. Пред представителите на деловите среди от двете страни Пршемисъл Соботка каза, че за чешкия бизнес България е интересна страна. Той посочи, че България е перспективен търговски партньор на Чехия и че изгодното двустранно икономическо сътрудничество трябва да се задълбочава.

На Бизнес форума председателят на Народното събрание Георги  Пирински отбеляза, че се присъединява към разбирането, изразено от председателя на чешкия Сенат по време на разговорите в парламента, че политиците отварят вратите, но ги отварят, за да могат представителите на деловите среди да осъществят достатъчно добър и ползотворен контакт и да реализират възможностите, които на политическо равнище се създават. Той изрази благодарността и признателността на нашата страна за това, че чешкият парламент беше първият двукамарен парламент в ЕС, който ратификацира договора за присъединяване на България към Евросъюза, както и за съпричастността на чешкия Сенат по въпроса за задържаните вече девета година в Либия български медицински сестри. Георги Пирински отбеляза, че на 20 декември, ден след потвърждаването на смъртните присъди на медицинските сестри, чешкият Сенат е приел специално решение по този въпрос, в което категорично се изразява волята на чешкия парламент да бъдат спазени всички права на нашите сънароднички и палестинския лекар и да бъдат уважени всички доказателства, потвърждаващи тяхната невинност.

Пршемисъл Соботка поднесе венец на паметника на „Незнайния воин”.

В програмата на чешката парламентарна делегация за 29 март 2007 г.  са включени и срещи с министър-председателя на Република България Сергей Станишев и с министъра на външните работи Ивайло Калфин. Предвижда се и посещение в завода за производство на системи за безопасност в железопътния транспорт „Балкан саст” ЕООД, което е дъщерно дружество на АЖД Прага  и една от чешките инвестиции в България.

На 30 март, петък, в 9.00 часа председателят на Сената на парламента на Чешката Република Пршемисъл Соботка ще участва в откриването на бизнес-среща, на която е поканен и министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Чешките парламентаристи ще посетят и Пловдив, където ще се срещнат с кмета д-р Иван Чомаков, ще разгледат Пловдивския панаир и Винария 2007 г. По-късно председателят на Сената на парламента на Чешката Република и придружаващата го делегация ще отпътуват от страната от летище Пловдив.

*  *  *

Слово на председателя на Чешкия Сенат Пршемисъл Соботка в пленарната зала на Народното събрание

29 март 2007 г.

Уважаеми господин председател, Уважаеми народни представителки и Уважаеми народни представители на българския парламент!

За мен е голяма чест да произнеса реч пред вас в тази зала, пред вас като народни представители на България, която тази година разшири редиците на Европейския съюз.

Чешката Република искрено ви подкрепяше в този процес с приятелски възпоменания от традиционно добрите отношения между нашите народи. Именно чешкият Сенат първи ратифицира приемането на България в Европейския съюз и даже даде възможност на наше пленарно заседание да се изкаже вашият посланик.

Като председател на Чешкия Сенат бих искал да представя част от   работата на нашия парламент и да направя връзка с опита от чешкото членство в Европейския съюз.

Чешкият Сенат бе възобновен през 1996 г. Първоначалната дейност на Сената от Републиката на Масарик бе приключена поради фашистката окупация през 1939 г. Ние сме „млада институция” от съвременната демократична Чешка република, но нашата роля  - особено в областта на външната политика и при разглеждането на средни и дългосрочни проблематики на развитие на нашата държава в процеса на европейската интеграция, получава все по-голямо значение.

Сенатът неведнъж се е изказвал успешно и се намеси в създаването на законите, в решението на правителствени кризи – през 1998 г. или миналата година,   в приемането на стратегически решения по въпросите, касаещи нашата външна политика. По същия начин Сенатът даваше възможност за обществени изслушвания, за решаването на важни проблеми, които са усещани от цялото общество като евентуално проблемни решения на изпълнителната власт.

Често се говори за това дали горните камари на парламентите имат компетенции. Техните противници водят дискусия за самия смисъл, дори за самото съществуване на Сената. Затова  мога да кажа, че чешкият Сенат няма нито големи, нито малки компетенции. Той има просто такива компетенции, които са постановени от Конституцията. Сенатът не може да бъде копие на Долната камара. В нашата конституционна система неговата роля е дефинирана като балансираща, информираща, инициираща, а също основно като предохранителна конституционна.

Нашият Сенат като предпазител функционира в две форми. Първата форма е стриктно дефинирана именно от Конституцията – без съгласието на Сената не може да се променя тази Конституция.

Втората е по отношение на Конституционния съд, където ние всъщност избираме съдиите. За миналия изборен период дадохме 13  иска, които искахме Конституционният съд да реши. И тези решения станаха всъщност съставна част от тълкуването на Конституцията. Нашите сенатори са много активни при решаването на проблемите на  европейската интеграция. 

Европейският  съюз сега е на много сложен кръстопът при създаването на новите общи политики в областта на земеделието, енергетиката и безопасността.

Позволете сега да припомня, че нашият досегашен добър и по-малко добър опит от членството в Съюза е даден на разположение на нашите български приятели. Знам, че болшинството от нещата вие като новаци в Унията ще трябва сами да  опитате  на собствен гръб. Съществуват обаче проблеми, които можете въз основа на опита на някои централноевропейски страни – членки на Съюза, успешно да решите и да избегнете грешки. Затова ще дам няколко кратки бележки. Не се концентрирайте само върху проектите по структурните фондове. Създавайте също  и добра среда за бизнес предприемачите от чужбина, които по моето мнение са бъдещето на всяка една държава.

На второ място – внимателно трябва да следите нормативите, регламентите от Европейския съюз. Обсъждайте ги спрямо Брюксел, отправяйте  там тези обсъждания и възражения. Именно това е основната задача на националния парламент – да дискутираме  за бъдещето на Европейския съюз открито. Ние сме съставна част на тази демократична формировка.  Там всички са равнопоставени. Също така и трябва да се държат по този начин. Нека да спазим принципа на субсидиарност.

Накрая бих искал да кажа една забележка – в дискусията със своите колеги нека да създаваме такива блокове на държави, да налагаме нашите становища, но нека това да не е лобиране против някой.

Благодаря за вашето внимание!
Благодаря, че ме изслушахте!
Благодаря, че имах възможност да се изкажа пред вас!

Времето