Георги Пирински прие в Народното събрание делегация на Комисията по външни работи на британския парламент

Георги Пирински прие в Народното събрание делегация на Комисията по външни работи на британския парламент
ГЕОРГИ ПИРИНСКИ ПРИЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДЕЛЕГАЦИЯ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНИ РАБОТИ НА БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
11 октомври 2006 г.

Председателят на парламента Георги Пирински прие в Народното събрание на 11 октомври 2006 г. гостуващата у нас делегация на Комисията по външни работи на британския парламент, водена от нейния председател Майк Гейпс. От българска страна в срещата участваха народните представители Илко Димитров (ПГ на НДСВ), Янко Янков (ПГ на ДПС) и Иван Сотиров (ПГ на ОДС).

Развитието на междупарламентарното сътрудничество, подкрепата на Великобритания за пълноправното членство на България в Европейския съюз и предизвикателствата пред страната ни, които се откриват след 1 януари 2007 г., бяха сред основните теми на разговора. На срещата бе потвърдена взаимната висока оценка за състоянието на междупарламентарното сътрудничество, което се развива успешно както в рамките на многостранните форуми, така и между парламентарните групи за приятелство.

Георги Пирински запозна британските парламентаристи с актуалните приоритети в работата на 40-то Народно събрание и подчерта, че през последните 14 месеца дейността на парламента е изцяло подчинена на синхронизирането на българското законодателство с правото на ЕС. Той изтъкна историческия характер на констатацията в последния Доклад на Европейската комисия за напредъка на България, според която страната ни е готова да посрещне политическите, икономическите и законовите критерии за членство в евросъюза.

Георги Пирински подчерта, че българският парламент ще продължи да утвърждава ролята си за гарантиране на законовата рамка за успешно членство и за добросъвество изпълнение на договорните задължения. Той допълни, че непосредствено предизвикателство пред Народното събрание е изграждането на капацитет за пълноценно взаимодействие с правителството преди представянето на позициите на България в Брюксел, както и упражняването на ефективен мониторинг в тази насока.

От българска страна на срещата бе изразена благодарност за подкрепата на Британското председателство на ЕС за пълноправното членство на България и за ратифицирането от страна на британския парламент на Договора за присъединяване.