Георги Пирински се срещна с министъра на икономиката, транспорта и развитието на германската федерална провинция Хесен д-р Алоис Бил

Георги Пирински се срещна с министъра на икономиката, транспорта и развитието на германската федерална провинция Хесен д-р Алоис Бил





ГЕОРГИ ПИРИНСКИ СЕ СРЕЩНА С МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА, ТРАНСПОРТА И РАЗВИТИЕТО НА ГЕРМАНСКАТА ФЕДЕРАЛНА ПРОВИНЦИЯ ХЕСЕН Д-Р АЛОИС БИЛ
10 октомври 2006 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 10 октомври 2006 г. в Народното събрание министъра на икономиката, транспорта и развитието на германската федерална провинция Хесен д-р Алоис Бил. Гостът е начело на смесена германска делегация, която включва представители на изпълнителната и законодателната власт на провинцията и на деловите среди.

От българска страна в срещата участваха Пламен Панайотов, председател на парламентарната група за приятелство България – Германия и зам.-председателя на ПГ на КБ Атанас Мерджанов.

Активизирането на сътрудничеството между България и германската провинция Хесен в процеса на присъединяването на страната ни към Европейския съюз и по-специално осъществяването на конкретни проекти в сферата на транспорта, развитието на българо-германските отношения като цяло и готовността на страната ни да посрещне предизвикателствата на членството в евросъюза, бяха сред основните теми на разговора.

Като приветства госите и заяви, че визитата им се осъществява в ключов момент от подготовката на страната ни за членство в Европейския съюз, Георги Пирински заяви, че българските парламентаристи с подчертан интерес следят дебатите в Бундестага в очакване на датата 19 октомври, когато германският парламент предстои да разгледа на първо четене Договора за присъединяване на България към ЕС.

Той изтъкна, че основната цел, към която са насочени усилията на обществото и на българските институции в момента, е намирането на най-добрия начин за оползотворяване на стратегическите предимства на членството. На тази цел е подчинена в момента и работата на 40-то Народно събрание, което наред със значителния брой синхронизирани закони с правото на ЕС, ще продължи активната си роля за гарантиране на законовата рамка за успешно членство и за добросъвестно изпълнение на договорните задължения. Георги Пирински заяви на срещата, че България е силно заинтересована да задълбочава и активизира сътрудничеството си с отделните региони в рамките на Европейския съюз, в това число и с провинция Хесен.

Готови сме да споделим с вас опита на един икономически силен и динамично развиващ се регион в Европа, каквато е провинция Хесен, подчерта от своя страна министърът на икономиката, транспорта и развитието на германската федерална провинция. От проведените до момента срещи и разговори усетихме, че вав вашата страна е налице силен емоционален стремеж за принадлежност към европейското семейство и от друга – ясна и прагматична визия за по-нататъшното успешно икономическо развитие на страната ви като член на евросъюза. На въпрос от германска страна кои са трите най-важни проекта, които България трябва да реализира след 1 януари 2007 г., Георги Пирински посочи ускорената реализация на инфраструктурните проекти, развитието на земеделието и селските райони и изграждането на система за ефективно отчитане на финансовите ресурси. Като се спря по-подробно на готовността на България да посрещне политическите, икономическите и законовите критерии за членство в Европейския съюз, Георги Пирински изтъкна, че страната ни е успяла през последните 17 години да се развива, запазвайки етническия и гражданския мир, пример е за толерантност и това е сериозно основание да се мисли, че страната ни реално ще допринесе в пределно важната за Европейския съюз област – тази на сигурността и сътрудничеството.

Водещи новини

Времето