Среща на групите за приятелство между България и Турция

Среща на групите за приятелство между България и Турция
СРЕЩА НА ГРУПИТЕ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ

На 22 май 2006 г. в Народното събрание се проведе среща на Парламентарната група за приятелство с Турция, председателствана от г-н Атанас Мерджанов, с делегация, водена от председателя на групата за приятелство с България в турския парламент г-н Ибрахим Кьошдере.

На срещата, преминала в изключително приятелска атмосфера, бяха обсъдени взаимоотношенията между България и Турция, възможностите за регионалното сътрудничество на Балканите и партньорството в рамките на евроатлантическите структури.

Събеседниците дадоха висока оценка на интензивния политически диалог между двете съседски страни през последните години и подчертаха необходимостта да бъдат задълбочени и разширени отношенията във всички области от двустранен интерес. Общо бе мнението, за ролята на парламентарните институции като основна движеща сила на тези процеси. Обсъдени бяха приоритети в работата на двата парламента, както и форми за полезно взаимодействие между законодателните институции на двете страни.

Важно място в срещата зае темата за търговско-икономическото сътрудничество и перспективите за неговото разширяване и обогатяване. Двете страни са единни в оценката, че са налице редица възможности за увеличаване обема на двустранната търговия.

Водещи новини

Времето