Започна официалното посещение в Япония на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирин

Започна официалното посещение в Япония на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирин
Започна официалното посещение в Япония на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, е на официално посещение в Япония от 20 до 26 март 2006 г. Визитата е по покана на председателя на Камарата на съветниците на парламента на Япония г-жа Чикаге Оги. В състава на българската делегация са народните представители Бойко Великов (ПГ на Коалиция за България), председател на групата за приятелство България – Япония, Мария Ангелиева (ПГ на НДСВ), Лютви Местан (ПГ на ДПС) и Евгени Чачев (ПГ на ДСБ).

Негово величество Императорът на Япония Акихито прие днес, 22 март 2006 г., в императорския дворец в Токио председателя на Народното събрание Георги Пирински.

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, се срещна днес с г-жа Чикаге Оги, председател на Горната камара на японския парламент и с японски парламентаристи. Вярвам, че вашето посещение ще допринесе за още по-голямо задълбочаване на отношенията между нашите две страни, подчерта на срещата г-жа Оги. С предстоящото членство на България в Европейския съюз връзките между нас ще стават все по-добри, допълни председателят на Горната камара на японския парламент.

Ние сме тук с убеждението, че продължаваме една ценна традиция на контакти между парламентите на България и Япония и да положим началото на едно ново партньорство, заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Българските парламентаристи посетиха днес и корпорация Хонда и разгледаха експозиция на роботи и автомобили. Георги Пирински и водената от него делегация гледаха демонстрация на робота Асимо. Корпорацията се стреми да създаде робот, който максимално се доближава до човека.

Програмата на българската парламентарна делегация утре, 23 март 2006 г., предвижда срещи с председателя на Долната камара на японския парламент г-н Йохей Коно и с министър-председателя Джуничиро Коидзуми.

Времето