Делегация на Комисията по външна политика на Държавния Сбор на Словения е на посещение в България

Делегация на Комисията по външна политика на Държавния Сбор на Словения е на посещение в България
Делегация на Комисията по външна политика на Държавния Сбор на Словения е на посещение в България

Делегация на Комисията по външна политика към Държавния Сбор на Република Словения, водена от председателя Йожеф Йероушек, която е на официално посещение в България от 14 до 16 март 2006 г., проведе днес срещи в Народното събрание.

Словенските парламентаристи бяха приети от председателя на Народното събрание. Георги Пирински благодари за своевременната ратификация от парламента на Словения на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

На срещата бе дадена висока оценка на развитието на двустранните отношения, доказателство за което са и престоящите визити у нас на министър-председателя и на президента на Словения. Председателят на Народното събрание изрази надежда посещението на делегацията да допринесе за по-нататъшното задълбочаване на контактите в контекста на общите интереси на двете страни. Той информира гостите за приоритетите в работата на българския парламент, свързани с изпълнението на критериите за членство в Европейския съюз и с предстоящия Доклад на Европейската комисия за напредъка на България.

Една от общите отговорности според Георги Пирински е позицията на двете страни като външни граници на ЕС. В тази връзка могат да се търсят общи подходи по отношение на ограничаването на незаконния трафик, допълни той. Друга основна тема по време на разговора бе въпросът с Косово. Изразена бе общата надежда да се намери най-доброто решение на проблема.

Председателят на Комисията по външна политика на словенския парламент подчерта, че България и Словения ще бъдат съюзници и партньори в ЕС от 1 януари 2007 г.

* * *

Председателят на Комисията по външна политика Соломони Паси и членове на комисията се срещнаха днес, 15 март 2006 г., с делегацията на парламента на Словения. По време на разговорите беше подчертано, че са налице всички условия за ползотворно сътрудничество между двете държави във областите от взаимен интерес. Висока оценка бе дадена и на ролята на България и Словения за укрепването на мира и стабилността в региона.

Йожеф Йероушек информира членовете на Комисията по външна политика, че словенската страна предвижда да открие свое посолство в България.

* * *

В програмата на делегацията са предвидени и срещи с Комисията по европейска интеграция, с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и със заместник-министъра на външните работи Любомир Кючуков.

Времето