Среща на Георги Пирински с президента на Турция

Среща на Георги Пирински с президента на Турция

СРЕЩА НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ПРЕЗИДЕНТА НА ТУРЦИЯ

Председателят на парламента Георги Пирински прие днес в Народното събрание президента на Република Турция Ахмет Неджет Сезер, който е на официално посещение у нас по покана на президента Георги Първанов. Развитието на добросъседските отношения, сътрудничеството между двата парламента, активните търговско-икономически отношения и перспективите за тяхното задълбочаване бяха сред основните теми на срещата.

Президентът на Турция изрази надежда, че България ще бъде приета за пълноправен член на Европейския съюз на 1 януари 2007 г. и в тази връзка прояви интерес към натрупания опит на България в процеса на европейската интеграция. Георги Пирински и Ахмет Неджет Сезер изразиха желание за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между България и Турция и подчертаха нарастващата роля на законодателните институции, призвани да изразяват интересите на гражданите.

Двамата дадоха висока оценка на интензивния политически диалог между двете съседски страни през последните години и подчертаха необходимостта да бъдат задълбочени и разширени отношенията във всички области от двустранен интерес. Като доказателство за все по-активния политически диалог на най-високо ниво бе посочено предстоящото посещение у нас на председателя на Меджлиса на Турция Бюлент Арънч през втората половина на 2006 г.

Водещи новини

Времето