Задълбочаването на транспортните връзки между България и Армения бе основна тема в разговорите на българската парламентарна делегация в

Задълбочаването на транспортните връзки между България и Армения бе основна тема в разговорите на българската парламентарна делегация в
ЗАДЪЛБОЧАВАНЕТО НА ТРАНСПОРТНИТЕ ВРЪЗКИ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И АРМЕНИЯ БЕ ОСНОВНА ТЕМА В РАЗГОВОРИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕЛЕГАЦИЯ В АРМЕНИЯ


През втория ден от официалното си посещение в арменската столица българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, се срещна с президента на Република Армения Роберт Кочарян. Армения активно работи по програмите за съседство с Европейския съюз и за ползотворно сътрудничество с България в тази област, затова сме заинтересовани и желаем час по-скорошното присъединавяне на България към ЕС, заяви на срещата Роберт Кочарян. Отново бе оценен високо интензивният политически диалог между двете страни и желанието на Армения да почерпи от натрупания опит на България в областта на европейската интеграция. Важно място в разговора зае темата за развитието и задълбочаването на транспортните връзки между двете страни и сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Георги Пирински и водената от него парламентарна делегация посети днес 131-во средно училище “Пейо Яворов” в гр. Ереван. Председателят на Народното събрание бе посрещнат на входа на училището с хляб и сол по стар български обичай. Учениците изпяха българския химн и изпълниха стихове на Яворов.

Директорът на училището връчи на председателя на българския парламент почетен знак на училището с лика на големия български поет, както и грамота, с която той става почетен член на училищния колектив. Председателят на Народното събрание Георги Пирински дари на училището бронзов барелеф на големия български поет и приятел на арменския народ Яворов. Барелефът е дело на известния български скулптор Иван Блажев, който е и автор на паметника на поета пред Къщата-музей “Пейо Яворов” в София.

На съвместна пресконференция в арменската столица Георги Пирински и председателят на Националното събрание на Армения Артур Багдасарян обобщиха резултатите от парламентарната визита на българската делегация. Двамата подчертаха значението на постигнатата договореност за подписване в скоро време на протокол за сътрудничество между двата парламента и реализиране на конкретни инициативи за задълбочаване на транспортните връзки между двете страни.

Като важен резултат от посещението бе оценено предложението на Георги Пирински за организиране в средата на годината на конференция под егидата на комисиите по транспорт на двата парламента, на която да бъде извършен задълбочен преглед на сътрудничеството в областта на транспортните връзки и перспективите в рамките на развититето на трансевропейските транспортни коридори и продължаването им към страни, обект на политика на съседство с Европейския съюз.

Времето