Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, ще посети Армения

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, ще посети Армения
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, ще посети Армения

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, на 13 и 14 февруари 2006 г. ще бъде на официално посещение в Република Армения. Визитата е по покана на председателя на Националното събрание на Република Армения Артур Багдасарян. В състава на българската делегация са народните представители г-н Рупен Крикорян (ПГ на НДСВ), председател на групата за приятелство България – Армения в НС, г-н Апостол Димитров (ПГ Коалиция за България), г-н Евтим Костадинов (ПГ Коалиция за България) и г-жа Елеонора Николова (ПГ на ОДС).

Българската парламентарна делегация ще проведе срещи и разговори с председателя на Националното събрание на Република Армения Артур Багдасарян и с депутати от арменския парламент. Делегацията ще се срещне с президента на Република Армения Роберт Кочарян, с министър-председателя на Република Армения Андраник Маргарян и с министъра на външните работи на Армения Вартан Осканян. Парламентарните връзки, перспективите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, споделянето на българския опит в областта на европейската интеграция и участието на двете страни в Черноморското икономическо сътрудничество ще бъдат сред основните теми в предстоящите срещи и разговори на българската парламентарна делегация.

В навечерието на визитата в Армения Народното събрание ратифицира Консулската конвенция между Република България и Република Армения, която се очаква да спомогне за активното развитие на контактите между гражданите и организациите от двете страни.

За активизирането на приятелските българо-арменски отношения съществуват редица благоприятни предпоставки, сред които са историческата близост между народите; наличие на арменска диаспора у нас и български арменци-репартирани в Армения; включването на Армения наред с Грузия и Азербайджан в Европейската политика на съсъдство с ЕС; подписването през декември 2005 г. на Меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция и в евро-атлантическите структури.

Специално място в програмата заема посещението на българската делегация в училище “Пейо Яворов” в гр. Ереван, което се явява един от най-значимите центрове на българо-арменската дружба. Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще дари на училището бронзов барелеф на големия български поет и приятел на арменския народ Яворов. Барелефът е дело на известния български скулптор Иван Блажев, който е и автор на паметника на поета пред Къщата-музей “Пейо Яворов” в София.

В желанието си да се утвърди като европейска траспортна “врата” за Армения, България е заинтересована от развитието на транспортните връзки с Република Армения. На дневен ред е и въпросът за откриване на въздушна линия София-Ереван, по който Авиокомпания “България Ер” вече е започнала детайлно проучване на направлението и пазара.

Предстоящото присъединяване на България към ЕС налага да се актуализира договорно-правната база на двустранните отношения.

Програмата на визитата предвижда посещение на Мемориалния комплекс на Големия геноцид и полагане на венец в памет на жертвите.

Водещи новини

Времето