Комисията по отбрана изслуша представители на МО, ГЩ и МВНР за подготовката на България за участие в операции на ЕС

Комисията по отбрана изслуша представители на МО, ГЩ и МВНР за подготовката на България за участие в операции на ЕС
КОМИСИЯТА ПО ОТБРАНА ИЗСЛУША ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МО, ГЩ И МВНР ЗА ПОДГОТОВКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ОПЕРАЦИИ НА ЕС

На днешното си заседание Комисията по отбрана обсъди ангажиментите на Република България във връзка с европейската политика за сигурност и отбрана. Бяха изслушани г-жа Соня Янкулова от Министерство на отбраната, ген. Атанас Запрянов от Генералния щаб на Българската армия и Тодор Чуров от Министерство на външните работи. Основна тема на разговорите беше готовността на страната ни за участие във военни операции на Европейския съюз.

България е изпълнила критериите по Глава 27 от Договора ни за присъединяване към ЕС, стана ясно на срещата. Сред основните предизвикателства бяха определени изпълнението на приоритетите от Цел 2010, сред които са създаване на сили с висока степен на оперативна готовност и с възможности за бързо развръщане. Като друга основна цел беше очертано създаването на военно-граждански способности и добра междуинституционална координация за действия при кризи от всякакъв характер.

Беше акцентирано върху подготовката и екипирането на военното подразделение за участие в съвместна бойна група с Гърция, Румъния и Кипър, което следва да бъде сертифицирано в края на първото полугодие на тази година, и определянето на изпълнението на декларираните от българска страна ангажименти към ЕС.

България участва в мисиите на ЕС и към момента, беше подчертано по време на комисията. Беше отделено внимание на участието ни с военни подразделения в операция АЛТЕА в Босна и Херцеговина.

Страната ни е активен наблюдател в Агенцията по отбрана на ЕС и участва и в Комитета за политика и сигурност, който основно се занимава с въпроси за мисиите зад граница, беше подчертано по време на днешното заседание.

Председателят на Комисията по отбрана Ангел Найденов изказа съболезнования си към близките на загиналите служители от Министерството на отбраната по време на пътни инциденти и изрази надежда, че Министерството на отбраната и Военното командване на Българската армия предприемат всички мерки за предотвратяване и недопускане на подобни инциденти в бъдеще. Гостите увериха, че в момента се провежда разследване, което ще изясни причините за катастрофата в най-кратки срокове.

Водещи новини

Времето