Комисията за борба с корупцията проведе среща с Българския форум на бизнес лидерите

Комисията за борба с корупцията проведе среща с Българския форум на бизнес лидерите
КОМИСИЯТА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА ПРОВЕДЕ СРЕЩА С БЪЛГАРСКИЯ ФОРУМ НА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ

Създаване на Съвет за координация между антикорупционните комисии към Народното събрание, Министерски съвет и Висшия съдебен съвет предложи председателя на парламентарната Комисия за борба с корупцията Бойко Великов на среща с Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) днес. Според него това би улеснило координацията между ведомствата в процеса на оперативната работа за противодействие на корупционните практики.

Участниците от Българския форум на бизнес лидерите връчиха на ръководството на Комисията за борба с корупцията Декларация с искания за законодателни инициативи за ограничаване на корупцията в държавата. Декларацията е подписана и от Българската международна стопанска асоциация, и от Българското бюро за делови и конгресен туризъм. Няма кауза на света, която да оправдае и една стотинка подкуп, се казва в документа. Корупцията във всичките й форми може да бъде изкоренена само със съвместните усилия на бизнеса и правителството, се посочва в декларацията.

От БФБЛ се обявиха за незабавното създаване на електронното правителство у нас, за да се облекчат административните процедури по стартиране на бизнес-проекти, и поискаха подкрепата на законодателната власт в този процес. Те предложиха преразглеждане на Закона за обществените поръчки чрез създаване на текстове, които да предвиждат антикорупционни клаузи при сключване на договори.

Бойко Великов благодари за готовността на бизнеса за сътрудничество и подчерта, че Комисията за борба с корупцията от създаването си досега работи приоритетно по законодателни инициативи и осъществяване на парламентарен контрол. Той посочи, че комисията е разгледала проектопромените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол и предстои гласуването им в пленарна зала.

Обсъждаме проблема с цените на лекарствата, заради който също са необходими промени в законодателната уредба, каза Великов. Той информира, че комисията работи и по сигнали за нередности при усвояването на еврофондовете и разглежда нивото на достъпност, процедурите и контрола по изпълнението на проектите.

Времето