Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с председателя на парламента на Кралство Швеция Бьорн фон Сюдов

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с председателя на парламента на Кралство Швеция Бьорн фон Сюдов
Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с председателя на парламента на Кралство Швеция Бьорн фон Сюдов

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес с председателя на парламента на Кралство Швеция Бьорн фон Сюдов. Шведският парламент възнамерява да ратифицира договора за присъединяване на България към Европейския съюз през пролетта, заяви Бьорн фон Сюдов. Според него всички седем парламентарно представени партии ще гласуват "за" и няма причина дори за един единствен отрицателен вот, допълни той.

Очакваме мониторинговия доклад на Европейската комисия за България, но настроенията и нагласите както в парламента, така и в правителството са, че не може да има нищо в този доклад, което да ни попречи да ратифицираме договора, заяви председателят на шведския парламент. Той отбеляза, че България, естествено, трябва да направи всичко възможно, за да изпълни ангажиментите си във връзка с бъдещето й членство в съюза.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински подчерта в изявление след срещата, че е споделено разбирането за обективна, критична, но ясна оценка за готовността на България, която да послужи като основание за изпълнение на договора за присъединяване от 1 януари 2007 г. В този смисъл въпросите, свързани с ЕС трябва да са част от дневния ред на всяка от комисиите в парламента и на обществото като цяло, заяви Георги Пирински.

На срещата днес бе дискутирана и работата на парламентите, тяхното място и роля в съвременното общество като фокус на политиката на една страна и необходимостта парламентът в своята дейност да дава доказателства за това, че се занимава с ежедневните въпроси на гражданите и търси най-добрите решения. В тази връзка председателят на българския парламент посочи, че в шведската делегация са включени представители на Комитета по социалната политика и затова по време на визитата специален акцент ще бъде социалната политика, политиката по отношение на застрашени социални групи и здравеопазването.

На срещата на Георги Пирнски с шведския му колега бе обсъден и въпросът за българските медици в Либия. Бьорн фон Сюдов увери, че Швеция следи с внимание непосредственото развитие на въпроса, включително на най-високо правителствено равнище и изцяло споделя, че е недопустимо по-нататъшното задържане на нашите сънародници.

Програмата на шведските парламентаристи предвижда срещи със заместник-министъра на труда и социалната политика Димитър Димитров, с председателя на Групата за приятелство България-Швеция и председател на Комисията по европейска интеграция Атанас Папаризов, с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Председателят на шведския парламент ще разговаря с президента Георги Първанов, с премиера Сергей Станишев и с министъра на външните работи Ивайло Калфин.

Делегацията ще разговаря с ръководствата на парламентарните комисии по здравеопазване и по труда и социалната политика. Бьорн фон Сидов ще се срещне също с ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Шведските парламентаристи ще имат и разговори с представители на различни парламентарни групи.

Времето